- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este vestea zilei! Se modifică legea pensiilor! Ce bani vor primi românii, din 2023

24 Nov, 10:46 • Bumbeneci Diana
Casa Națională de Pensii a făcut marele anunț. Se schimbă legea pensiilor, iar acest lucru va fi resimțit de milioane de români.
Este vestea zilei! Se modifică legea pensiilor! Ce bani vor primi românii, din 2023

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu a făcut noi declarații de mare interes pentru români. Acesta a vorbit despre ajutoarele de care românii vor beneficia în următoarea perioadă.

În același timp, oficialul a subliniat că noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului viitor. Noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru din 2023

Se modifică legea pensiilor

„Acest ajutor financiar va fi primit odată cu plata pensiei. Va fi evidențiat distinct pe cuponul de pensie, după ce se aplică această majorare de 12,5% se acorda și acel ajutor conform pensiei majorate. După ce va apărea actul normativ în Monitorul Oficial, noi trebuie să implementăm aceste noi valori în bazele de date astfel încât în timp util să reușim să tipărim cele 5 milioane de taloane cu noile valori. Ca impact, vorbim de acest ajutor financiar.

El se adresează la 2,3 milioane de pensionari, pentru prima tranșă cu 1000 de lei, cei cu 800 de lei sunt 950 de mii de pensionari, iar 1,2 milioane de pensionari vor primi acel ajutor de 100 de lei. Știu că toată lumea spune că ar vrea mai mult, că ar trebui mai mult, dar până la urmă aceste creșteri trebuie să fie sustenabile și să se găsească venituri în bugetul asigurărilor sociale de stat”, a declarat Daniel Baciu, conform realitatea.net

Ai mai putea citi și: Măsurile anti criză din România. Iohannis: „Rezultatele se vor vedea începând cu anul 2023, care trebuie să fie anul dezinflației”

Este vestea zilei! Se modifică legea pensiilor! Ce bani vor primi românii, din 2023
Este vestea zilei! Se modifică legea pensiilor! Ce bani vor primi românii, din 2023

Mai mult, acesta a amintit și de faptul că noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru din 2023.

„Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reformă în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plată”, a completat președintele CNPP.

Conform declarațiilor oferite de Daniel Baciu, până în momentul de față au fost evaluate 3,2 milioane de dosare.

„Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiem foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive, astfel încât – la același număr total de puncte – să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului.

Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare. De 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche, unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare și alt pensionar care a lucrat la aceeași perioadă a iesit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raporteaza la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași”, a conchis Daniel Baciu.

Te mai poate interesa și: Serbia are în plan să importe gaz şi electricitate din Azerbaidjan. România și Ungaria vor avea o implicare cheie în crearea unui cablu submarin

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult