Experții din domeniul energiei trag un semnal de alarmă cu privire la o pană uriașă de curent, care ar putea avea loc exact pe 20 aprilie, când se sărbătoresc Paștele Catolic și cel Ortodox. Situația îngrijorătoare ar putea fi provocată de un dezechilibru major între producția și consumul de energie electrică.
Supraproducția de energie e cea care ar putea să provoace o pană generalizată de electricitate. Specialiștii avertizează că, în ziua de 20 aprilie, consumul va fi redus semnificativ: industria va fi închisă, iar majoritatea oamenilor vor fi acasă, sărbătorind cu familiile. În același timp, dacă vremea va fi însorită, panourile fotovoltaice vor produce o cantitate uriașă de energie electrică, mult peste necesarul de consum.
„Suntem, să zicem, la prânz în timpul sărbătorilor de Paște și toată lumea stă la masă, nimeni nu consumă mai nimic pentru că nu aprindem lumini, industria este oprită pentru că este vacanță și, în același timp, avem soare pe toată suprafața României și toate centralele produc. Cele care sunt dispecerizabile, adică centralele medii și mari, pot fi oprite în momentul în care consumul scade foarte mult, dar totuși rămânem cu o producție din acele centrale care nu sunt dispecerizabile, care depășește consumul în acel moment”, a explicat Corneliu Bodea, expert în energie.
Dacă un astfel de scenariu se adeverește, rețelele de electricitate s-ar putea reseta automat, pentru a preveni supraîncărcarea, ceea ce ar duce la o pană masivă de curent.
Chiar dacă riscul de a avea un blackout de Paște e mai mare în Germania, unde capacitatea instalată de energie solară a crescut semnificativ în ultimii ani, și România începe să se confrunte cu provocări similare.
„Germania, în ultimii ani, a reușit să instaleze capacități impresionante de solar. În ultimul an cred că undeva la 20 de gigawatt, adică mai mult decât capacitatea instalată a României în toate tehnologiile, cu siguranță care au adus noi provocări”, au mai spus specialiștii.
În România, expansiunea producției de energie solară este într-o continuă creștere. Numărul micilor producători și consumatori de energie – așa-numiții prosumatori – a crescut semnificativ, ajungând la peste 200.000, echivalentul a trei reactoare atomice de la Cernavodă.
Producția de energie a crescut cu 60% în ultimul an, iar în momentul de față energia solară acoperă 8% din necesarul național de electricitate. Planurile pentru viitor sunt ambițioase: până în 2030, România vrea să își dubleze producția de energie solară.
Un blackout total în România pare destul de nerealist în momentul de față, însă extinderea necontrolată a prosumatorilor și lipsa unor soluții eficiente de stocare a energiei ar putea pune și țara noastră în fața unor probleme similare cu cele ale Germaniei.