- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Europa rămâne fără agricultori! Corina Crețu trage un semnal de alarmă. „În următorul deceniu vor ieși la pensie 60% dintre agricultori!”

28 Jun, 23:22 • Lupu Alexandra
Corina Crețu semnalează o mare problemă pentru siguranța alimentară. Europarlamentarul spune că 60% dintre agricultori vor ieși la pensie în următorul deceniu. Vor exista mari probleme în capacitatea de a furniza hrană.
Europa rămâne fără agricultori! Corina Crețu trage un semnal de alarmă. „În următorul deceniu vor ieși la pensie 60% dintre agricultori!”

Siguranța alimentară este pusă în pericol. Corina Crețu a avertizat în urmă cu puțin timp că Europa va rămâne fără agricultori, notează agro-tv.ro.

Corina Crețu trage un semnal de alarmă

Corina Crețu atrage atenția asupra unei probleme majore pentru siguranța alimentară din Europa: în următorul deceniu, aproximativ 60% dintre agricultorii europeni vor ieși la pensie. Europarlamentarul explică că vor exista mari dificultăți în capacitatea de a furniza hrană suficientă chiar și numai în spațiul Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim despre țările terțe.

Vezi și: Veşti excelente pentru agricultori! Banii din subvenţiile APIA intră pe carduri săptămâna aceasta

Sprijinirea și impulsionarea mediului de afaceri din zonele rurale sunt importante în aceste condiții. Mediul de afaceri din zonele rurale se confruntă cu un declin demografic major, și în același timp, cu o impozitare ridicată și un șomaj în creștere. Toate aceste elemente reprezintă o prioritate Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, care s-a întrunit marți pentru a dezbate acest „subiect de mare importanţă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor rurale”.

„Doresc în primul rând să subliniez importanţa mediului de afaceri, IMM-urile fiind motorul economiei europene. Acestea reprezintă 99% din totalul întreprinderilor din UE. De asemenea, acestea angajează aproximativ 100 de milioane de persoane, reprezintă mai mult de jumătate din PIB-ul Europei.

IMM-urile aduc soluţii inovatoare la provocări precum utilizarea eficientă a resurselor şi coeziunea socială şi contribuie la răspândirea acestei inovaţii în regiunile Europei. Acestea sunt esenţiale pentru competitivitatea şi prosperitatea Europei, pentru ecosistemele industriale, pentru suveranitatea economică şi tehnologică şi pentru rezilienţa la şocurile externe.

Astfel, este nevoie de o atenţie sporită mediului de afaceri rural, care se confruntă cu declin demografic major, impozitare ridicată şi şomaj în creştere”, a scris Corina Creţu, pe pagina sa de Facebook.

Corina Crețu
Corina Crețu

Corina Crețu a relatat că experții sunt îngrijorați. Aproximativ 60% dintre agricultorii europeni vor ieși la pensie în următorul deceniu.

„Totodată, explozia preţurilor la cereale şi competitivitatea este prima îngrijorare a agricultorilor europeni ca urmare a situaţiei din Ucraina.

Totuşi, a fost subliniat că politica de coeziune vine în sprijinul întreprinzătorilor rurali, mulţi accesând finanţare prin Fondul european agricol de dezvoltare rurală, Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul de coeziune”, a mai scris Corina Creţu.

Europarlamentarul a precizat că România a investit 297 milioane de euro în economia rurală, în perioada 2014 – 2020. Cu toate acestea, ea trage un semnal de alarmă: agricultorii şi întreprinzătorii sunt îngrijoraţi de un viitor impredictibil. Ea spune că, printre soluțiile identificate în cadrul dezbaterii din Comisia Regi, se regăsesc stimulentele fiscale, accesul mai mare la finanțare, susținerea dezvoltării competențelor antreprenoriale și o mai bună colaborare între mediul privat și public.

„Fondurile de coeziune sunt deseori gestionate direct prin intermediul administraţiilor centrale, prin capitalele regionale sau naţionale, deseori deconectate de regiunile rurale.

Astfel, este absolut necesar sa se menţină o legătură cu ruralitatea pentru ca acest zone să se dezvolte armonios”, a punctat Corina Creţu.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Agricultorii sunt în extaz! S-a dat liber la vânătoarea acestei specii. Această pasăre este unul dintre cei mai mari dăunători pentru culturi