- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Europarlamentarul german Guido Reil a comparat România cu Vestul Sălbatic. „Cum s-a putut așa ceva, o țară cu așa infrastructură, corupție, să fi fost primită în UE?”

05 Oct, 22:58 • Gabriela Andreescu
Parlamentul European a dezbătut miercuri, 5 octombrie, aderarea României și Bulgariei la Schengen. Dezbaterile însă s-au lăsat cu acuze și jigniri, iar europarlamentarul german Guido Reil a fost cel mai vocal.
Europarlamentarul german Guido Reil a comparat România cu Vestul Sălbatic. „Cum s-a putut așa ceva, o țară cu așa infrastructură, corupție, să fi fost primită în UE?”

Europarlamentarul german Guido Reil (Grupul Identitate și Democrație – ID, eurosceptici), a lansat un atac la adresa României, spunând că nu ar fi trebuit primită în UE.

Europarlamentarul a comparat România cu Vestul Sălbatic și a susținut că Bucureștiul și Sofia nu au ce căuta în Schengen și n-ar fi trebuit primite în Uniunea Europeană, potrivit Euractiv.

În cadrul dezbaterilor, Eurodeputații care au luat cuvântul au fost în marea majoritate de acord că România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen, după 11 ani de așteptare. Nu e prima dată când europarlamentarii spun că cele două state membre sunt pregătite pentru acest pas. Același lucru îl spune și Comisia Europeană de mai mult timp.

Mulți eurodeputați români au atras atenția că o tergiversare a primirii României și Bulgariei ar putea hrăni curentele extremiste și populiste din cele două țări.

Te-ar putea interesa și: Traian Băsescu întrerupt în Parlamentul European. Fostul președinte oprit din dezvăluiri șocante!

Pe de altă parte, Guido Reil a declarat că Bucureștiul și Sofia nu au ce căuta în Schengen și n-ar fi trebuit primite în Uniunea Europeană.

Europarlamentarul german a declarat că a fost de multe ori în România în ultimii ani, acolo e Wild West-ul Europei, în Ucraina e mai multă ordine, o infrastructură mai bună. „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”, a întrebat Guido Reil

„Cum s-a putut așa ceva, o țară cu așa infrastructură, corupție, criminalitate să fi fost primită în UE? Nu avem nevoie de România și Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen!”, a spus europarlamentarul german.

Europarlamentarul Guido Reil se opune aderării României și Bulgariei în Schengen
Europarlamentarul Guido Reil se opune aderării României și Bulgariei în Schengen

În replică, mai mulți eurodeputați români au sancționat acest ton la adresa României.

Citește și: Parlamentul European solicită grijă față de persoanele vulnerabile

Europarlamentarul Rareș Bogdan a cerut din nou aderarea României la Schengen și a spus că țara noastră trebuie tratată la fel ca celelalte state membre UE. Aceasta, cu atât mai mult cu cât Rusia alimentează discursul eurosceptic, a adăugat el.

„De 11 ani, 2 țări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a spus Rareș Bogdan în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European.

La rândul său, Dacian Cioloș i-a dat o replică acidă europarlamentarului german:

„Dacă România nu și-ar fi făcut datoria, domnul Reil ar fi văzut cu adevărat cum arată Far West-ul. Aveți încredere în sutele de mii de români care au apărat în stradă justiția, orice amânare dă un imbold partidelor extremiste din România”, a declarat Cioloș

În replică, Vlad Botoș a precizat că declarațiile lui Reil sunt ”inadmisibile”.

”E o nerușinare, am crescut în cultura germană, n-am auzit niciodată un ton ca cel folosit de dvs”, a spus europarlamentarul român

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult