- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Europenii nu fac destule economii pentru pensie. Cât de mult îi afectează pe oameni actualul climat economic

30 Apr, 22:49 • Fundeanu Madalina
Un studiu arată că cetățenii din UE nu economisesc suficient pentru pensie. Actualul climat economic, o problemă pentru mulți.
Europenii nu fac destule economii pentru pensie. Cât de mult îi afectează pe oameni actualul climat economic

Peste o treime dintre europeni nu fac suficiente economii pentru pensie, iar aproape 40% dintre aceștia au declarat că actualul climat economic le-a redus contribuțiile la pensie, conform Antena 3 CNN.

Studiu: Cetățenii din UE nu economisesc suficient pentru pensie

În timp ce ce criza costului vieții continuă să afecteze majoritatea țărilor europene, mai mulți angajaţi și-au văzut economiile și pensiile erodate. În plus, multe guverne au fost nevoite să mărească vârsta de pensionare pentru a recupera diferența și pentru a se putea menține la un nivel constant.

Un nou studiu realizat de AgeCalculator.com, care a folosit date ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) colectate între anii 2000 și 2020, demonstrează că vârsta de pensionare în mai multe țări europene a crescut semnificativ în această perioadă.

Ai mai putea fi interesat și de: Mamele minore din România primesc drepturi noi. Parlamentul a adoptat legea

Ce pensie pot încasa românii care au trăit și muncit în străinătate. Cum se calculează și ce trebuie să aveți în vedere
pensie

Bulgaria este fruntașă în acest top, înregistrând o creștere de 13,26% la vârstele de pensionare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, trecând de la 56 de ani în 2000 la 63 de ani în 2020.

Estonia ocupă locul al doilea, având o creștere de 11,93%, de la 58 de ani în 2000 la 65 de ani în 2020. Urmează Letonia, cu o creștere de la 59 de ani în 2000 la 65 de ani în 2020, arată datele oficiale.

Alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Ungaria, România și Slovenia, se află și ele mai jos pe listă. Pe de altă parte, țările din Europa de Vest au fost afectate profund și ele, Portugalia înregistrând o creștere de 7,92% a vârstei de pensionare, iar Olanda, o creștere de 7,65%.

Numeroși factori influențează semnificati valoarea economiilor pentru pensie pe care le pot avea angajaţii europeni, precum tipul de loc de muncă pe care îl au, cheltuielile, țara în care locuiesc, dacă locul de muncă oferă un plan de pensii ocupaționale, dar și dacă au și un plan de pensii personal.

În anul 2017, studiul Schroders Global Investor Study, care a chestionat aproximativ 22.000 de persoane din toată lumea, a observat că nici măcar investitorii consacrați nu economisesc suficient pentru pensie, europenii poziționându-se tocmai la coada listei.

La momentul acela, europenii economiseau doar 9,9% din salariul lor pentru momentul pensionării, asiaticii 13%, iar investitorii din America economiseau 12,5% din salariu.

Vezi mai multe știri despre: ANAF a publicat „lista albă” pentru primul trimestru din 2024. Cine se poate regăsi pe aceasta