- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Excepțiile în care românii se pot pensiona cu reducerea vârstei standard. Casa de Pensii a explicat situațiile

27 Aug, 14:36 • Constantin Cristina
Situațiile în care românii se pot pensiona cu reducerea vârstei standard. Casa de Pensii a explicat care sunt aceste situații.
Excepțiile în care românii se pot pensiona cu reducerea vârstei standard. Casa de Pensii a explicat situațiile

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a precizat faptul că românii se pot pensionar mai devreme de vârsta standard doar în anumite situații. Totodată, reducerea vârstei standard de pensionare operează în cazul asiguraților care au realizat stagii de cotizare, potrivit antena 3 CNN.

Citește și: Casa de pensii a făcut anunțul momentului! Vârsta de pensionare se reduce cu doi ani pentru o anumită categorie de persoane

Excepțiile în care românii se pot pensiona cu reducerea vârstei standard. Casa de Pensii a explicat situațiile

• condiţii speciale de muncă (inclusiv fosta grupa I de muncă din legislației anterioară, până la 1 aprilie 2001);

• condiţii deosebite de muncă (inclusiv fosta grupă a II a de muncă din legislația anterioară, până la 1 aprilie 2001);

• handicap;

• ca beneficiari ai unor legi speciale (Legea nr. 341/2004 şi Decretul –lege nr. 118/1990).

Pensii
Pensii

De reținut că aceste reduceri se pot aplica numai în situația în care a fost realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Mai mult decât atât, Casa de Pensii precizează şi o excepție valabilă în situația persoanelor care beneficiază de prevederile Legii nr. 341/2004 vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani în condițiile realizării stagiului minim de cotizare prevăzut de lege.

De asemenea, vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie de persoane. Pensionarii vizați de noua lege. Legea nr. 212/2023 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023 şi a intrat în vigoare de pe data de 13 iulie 2023.

Astfel, conform legii, sunt vizați oamenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare și pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. Așadar, acești români vor beneficia de reducerea standard de pensionare cu 2 ani fără penalizări.

Alte articole: Ministrul Muncii, anunț important despre veniturile românilor. Decizia care va asigura salarii și pensii decente. „Este nevoie de reglementări clare”