- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Experimentul cu săptămâna de lucru de 4 zile, un eșec total. Companiile susțin că programul nu este deloc eficient

22 Feb, 19:24 • Bocioacă Bianca
Experimentul care prevedere un program de lucru de 4 zile pe săptămână a eșuat în Ungaria. Angajații nu își pot îndeplini la timp toate atribuțiile.
Experimentul cu săptămâna de lucru de 4 zile, un eșec total. Companiile susțin că programul nu este deloc eficient

Programul de lucru de 4 zile nu funcționează în Ungaria, Companiile susțin că programul scurt nu permite angajaților să-și îndeplinească la timp toate atribuțiile de serviciu.

O companie de telecomunicații din Ungaria este printre angajatorii care au aplicat modelul de patru zile de muncă pe săptămână. Inițial, 152 de angajați veneau la muncă de luni până joi, apoi numărul lor a fost dublat. Chiar dacă lucrau mai puțin, angajații companiei primeau același salariu.

Citește și: Săptămâna de lucru de patru zile ar putea deveni realitate și în România: ”Va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”

Săptămâna de lucru scurtă, un eșec total în Ungaria

Echipa managerială a anunțat, inițial, că experimentul a fost un adevărat succes. Comform acestora, angajații erau mai productivi, mai relaxați și aveau nevoie mai rar de concedii medicale. Apoi, au încpeut să apară și dezavantajele.

Compania de telecomunicații a anunțat că renunță la acest model și revine la cel tradițional, cu cinci zile de muncă pe săptămână, pentru că doar o parte dintre angajați beneficiau de săptămâna mai scurtă de muncă. Astfel, unii se simțeau discriminați.

Și companiile mai mici au încercat să reducă numărul de ore de muncă. De jumătate de an, 20% din angajațiin unei librării online muncesc patru zile pe săptămână. Managerii spun că nu sunt neapărat mulțumiți.

Citește și: Țara în care săptămâna de lucru ar putea avea 37,5 ore în loc de 40. Guvernul a ajuns la concluzia că „angajații merită un ritm de lucru care să le permită să trăiască”

„Nu a fost ușor nici pentru angajați. Uneori, ei erau obosiți și nu-și puteau îndeplini sarcinile, aveau nevoie de încă o zi de muncă. De aceea, noi am decis să revenim la modelul tradițional, cu cinci zile de muncă pe săptămână”, a declarat Orsolya Ludvig, directorul de marketing și comunicare al unei librării online.

În alte țări, experimentul a avut mai mult succes. Analiștii maghiari au explicat că săptămâna de muncă mai scurtă funcționează atunci când angajatorii sunt cu adevărat dispuși să reducă volumul chiar dacă salariile rămân la fel, scrie euronews.ro.