- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Expoziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România, cumpărat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia!

23 Oct, 12:15 • Oprea Alina
Una dintre cele mai bogate familii din Belgia este gata să achiziționeze primul en-gros din România, Expo Market Doraly. Această achiziție ar putea intra în topul celor mai mari vânzări din lume!
Expoziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România, cumpărat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia!

Complexul comercial Expo Market Doraly se pregătește a fi achiziționat de către dezvoltatorul imobiliar WDP, al cărui acționar principal este una dintre cele mai bogate familii din Belgia. Complexul comercial românesc se află în Afumați sub conducerea antreprenorului Ghoerghe Iaciu și a unor foști bancheri HSBC. Această tranzacție este estimată la 100 de milioane de euro și are șanse de a intra în topul celor mai mari vânzări din lume din piața imobiliarelor.

Vezi și: Ei sunt cei mai bogați oameni din România! Unii sunt atât de discreți încât nimeni nu știe cum arată

Expo Market Doraly, primul en-gros din România!

Expo Market Doraly este primul en-gros din România și a fost înființat în anul 1993 de către Gheorghe Iaciu și soția sa, Dorina Iaciu. Acest en-gros a fost scos la vânzare în anul 2019, ca parte a strategiei în contractul de vânzare semnat în anul 2008 cu bancherii HSBC, care dețin jumătate din complexul comercial. Potrivit datelor oferite de către Profit.ro, aeastă vânzare a fost în negocieri cu grupul ungur Indotex, însă nu s-a ajuns la niciun acord, astfel aces grup s-a retras din afaceri.

Expo Market Doraly
Expo Market Doraly

După aceste negocieri eșuate, Expo Market Doraly a intrat în negocieri serioase cu WDP. Dcaă acest proces de vânzare va fi încheiat cu succes, WDP va avea parte de primul succes în materie de achizișie de retail, astfel că portofoliul său este focusat pe proprietăți industrial-logistice.

Conform comunicatelor sursei citate, finalizarea tranzacției ar putea avea loc, cel mai devreme, în anul 2024, pentru că ar putea fi necesar un aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care ar fi solicitat la tranzacții de peste două milioane de euro făcute de investitorii din afara Uniunii Europene. Acțiunile grupului WDP, în proprție de 4,56%, sunt deținute de grupul american BalckRock, unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.

Terenul complexului comercial se întinde pe un teren de 28 de ha, în Afumați, și acesta este evaluat la 54 de milioane de euro. Prețul mediu pentru o clădire este de 600 euro/metru pătrat, iar compexul comercial Expo Market Doraly are, la mo9mentul actual, clădiri în suprafață de circa 100.000 de metri pătrați, ceea ce generează o valoare a complexului de 60 de milioane de euro.

Complexul comercial din Afumați are un potențial cumpărător?

Afcerile WDP sunt conduse de familia de investitori Jos de Pauw cu exponentul său Tony de Pauw și dețin 22,2% din companie, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles. Grupuil WDP are un istoric cu România, fiind finalizate investiții în valoare de aproximativ 47 de milioane de euro în prima jumătate a cestui an, reprezentând depozite pentru Pirelli în Slatina, care are o suorafață de 25.000 de metri pătrați, dar și pentru epantofi și Kitchen Shop/Lecom în Ștefăneștii de Jos, cu o suprafață totală de 47.000 de metri pătrați.

Până în anul 2025, WDP este agrenat în dezvoltarea de depozite cu o suprafață de aproximativ 116.000 de metri pătrați și trebuie livrate până în anul menționat către clienți, precum: Ursus Brewries, Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson și Ekut. Invetsițiile acestora se estimează la 92 de milioane de euro. Portofoliul său nu se oprește la aceste investiții, astfel că mai dispune de 680 de hectare de teren în România pentru viitor. Veniturile pe care le generează WDP sunt enorme, astfel că doar din închirieri s-au încasat aproximativ 35 de milioane de euro doar în prima juumătate de an cu o suprafață de 1,55 milioane de metri pătrați.

WDP deține în portofoliul său, la momentul actual, 69 de proprietăți funcționale, în România, iar veniturile care au venit doar din partea închirierilor au fost în valoare de 35 de milioane de euro, aproximativ, doar în prima jumătate de an. Încasările anului anterior nu sut similare, deoarece anul acesta s-a înregistrat o creștere de 18,6%. Suprafața totală este de 1,55 milioane de metri pătrați, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul se plasează pe locul doi în topul celor mai mari proprietăți de spații industrial-logistice din România, după liderul CTP, potrivit sursei citate.

S-a estimat valoarea de 12 miliarde de euro a grupului WDP, ceea ce reprezintă 17% din întregul portofoliu al grupului belgian concentrat în Olanda și Belgia.

Vezi și: Zona euro se îndreaptă către un 2024 plin de provocări. Deși BCE speră să reducă ratele, politica fiscală și politica monetară devin restrictive