- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fără câini și pisici la bloc. Lovitură grea pentru persoanele care dețin animale de companie

15 Feb, 15:43 • Bocioacă Bianca
Românii care locuiesc la bloc și au animale de companie ar putea să fie dați în judecată dacă nu cer acordul vecinilor.
Fără câini și pisici la bloc. Lovitură grea pentru persoanele care dețin animale de companie

Persoanele care dețin animale de companie, dar locuiesc la bloc, pot ajunge să răspundă în fața legii dacă nu cer acordul vecinilor, potrivit evz.ro.

În prezent, în România nu există nicio lege care să reglementeze cu exactitate deținerea animalelor de companie într-un bloc de locuințe. Deciziile de acest fel sunt luate, de obicei, la nivel local. În cele mai multe dintre cazuri, consiliile locale prevăd că animalele de companie nu trebuie să îi deranjeze pe vecini, dar nu oferă și alte explicații sau măsuri în acest sens.

Totodată, hotărârile unui consiliu local permit Asociațiior de Proprietari să perceapă o taxă proprietarilor de animale de companie. Aceștia pot ajunge să plătească mai mult la întreținere, față de cei care nu dețin un animăluț. Cuantumul unei astfel de taxe nu este reglementat, fiind lăsat la latitudinea Asociațiilor de Proprietari.

Citește și: Cu animalele de companie în instituții publice! Care sunt regulile pe care ar trebui să le respecte proprietarii de animale

Sentință definitivă pentru proprietarii de animale de companie

În 2021, Curtea de Apel din Timișoara a dat o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie, care locuiesc la bloc, trebuie să ceară și să primească acordul vecinilor. Deoarece legislația română nu este clară din acest punct de vedere, sentința aceasta poate fi folosită ca precedent.

Sentința a fost dată după ce o femeie a contestat în instanță o decizie a Consiliului Local care prevedea ca proprietarii de animale să ceară acordul vecinilor. Femeia a considerat că măsura încalcă dreptul la proprietate privată, iar Tribunalul din Timișoara i-a dat dreptate. Autoritățile au contestat sentința, iar Curtea de Apel le-a dat acestora dreptate. Sentința este definitivă.

Acum, decizia instanței poate fi citată ca precedent în orice proces din România care vizează animalele de companie. Chiar dacă nu există o dispoziție care să prevadă acordul vecinilor în astfel de cazuri, aceștia îi pot da în judecată pe românii cu animale de companie și se pot folosi de această sentință.

Citește și: De la colegi de muncă, la cuplu. Tot mai multe familii se formează la birou. Care este motivul