- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fără impozit pentru pensionari! Cei cu venituri sub 2.000 de lei vor fi scutiți de plata taxelor

30 Mar, 23:22 • Fundeanu Madalina
Impozite pentru pensionari în 2024. Seniorii care au o pensie sub 2.000 de lei lunar nu vor fi afectați de impozitarea pensiilor.
Fără impozit pentru pensionari! Cei cu venituri sub 2.000 de lei vor fi scutiți de plata taxelor

O parte din modificările importante aduse de noul Cod fiscal vizează pensionarii din România, astfel că unii dintre aceștia vor fi obligați să plătească impozit, în timp ce o categorie va fi scutită de plata taxelor, potrivit Cancan.ro.

Schimbările aduse în noul Cod fiscal vor avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt impozitate unele pensii ale românilor, în funcție de suma lunară pe care o primesc.

De curând, Casa Națională de Pensii Publice a publicat noul mecanism de impozitare al pensiilor din România. Conform acestuia, pensionarii din România vor fi impozitați începând de la suma de peste 2.000 de lei în sus. Deci, cei care au o pensie sub 2.000 de lei lunar nu vor fi afectați de impozitare.

Impozite pentru pensionari în 2024

Modificările impozitelor în funcție de pensie sunt următoarele:

  1. pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei, inclusiv, vor fi scutiți de plata impozitului.
  2. pensionarii ale căror pensii depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:
  • un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai ari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net, adică 4.733 de lei în 2024
  • un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, adică 7.567 de lei pentru 2024
  • un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut pentru 2024.

Ai mai putea citi și: Vestea mult așteptată de către toți pensionarii! Șeful CNPP a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor

pensionari
pensionari

În continuare, conform informațiilor de la Casa de Pensii, se va aplica un impozit în raport cu suma primită. În cadrul aceleași discuții, CNPP a furnizat detalii despre modul de calcul al impozitului pe venit pentru pensiile de serviciu. Instituția subliniază că venitul mediu net utilizat în acest calcul este de 4.426 de lei.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Vezi mai multe știri: STUDIU Deloitte: Creșterea nivelului de stres, cea mai mare preocupare a angajaților: „Angajatorii trebuie să pună accent pe atributele umane”