- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Federația producătorilor de pește din Deltă vrea schimbări majore! Coduri QR pentru pescari, din viitor

15 Dec, 12:05 • Bumbeneci Diana
Pescarii din Delta Dunării vor avea coduri QR din viitor! Federația producătorilor de pește din Deltă vrea să facă noi schimbări atunci când vine vorba despre pescuit.
Federația producătorilor de pește din Deltă vrea schimbări majore! Coduri QR pentru pescari, din viitor

Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD) are în plan modernizeze pe pescarii comerciali cu dispozitive inteligente recunoscute de autorități. Este vorba despre coduri QR care să fie implementate pe viitor.

Coduri QR pentru pescarii din Delta Dunării

Cele 12 taliene submersibile achiziţionate în anul 2015 prin două proiecte europene, în valoare totală de circa 4 milioane de lei, au 24 de balize inteligente care semnalizează care pot fi găsite oriunde și oricând, datorită emiţătoarelor pe care le încorporează.

Balizele emit un semnal care apare pe ecranul pe care sunt urmărite navele. Şi Poliţia de Frontieră, şi Agenţia de Pescuit, Administraţia Rezervaţiei ştiu unde se află scula şi a cui este. Sunt foarte bune pentru perioadele în care nu e vizibilitate, fiindcă poţi ajunge direct la talian (semnalizat de baliză, n.red.), fără să ai probleme”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.

Acesta a mai spus că aceste sisteme sunt utilizate de pescarii din toată Europa, mai puţin însă în România.

Citește și: Creșteri între 34% și 45% pentru o categorie de pensionari! Budăi: „Astfel, în 2023, 2,3 milioane de pensionari vor avea creșteri ale veniturilor”

În același timp cu proiectele europene derulate acum şapte ani, FOPPDD a mai debutat şi o investiţie prin care dorea înlocuirea tuturor autorizaţiilor deţinute de pescari cu un cod QR recunoscut de autorităţi şi de centrele de preluare a peştelui, proiect care ar urma să fie reluat.

„Intenţionăm să schimbăm sistemul de înregistrare şi de gestiune a fiecărui punct de colectare, astfel încât pescarul să nu mai aibă nevoie de atâtea hârtii, să aibă doar un telefon în care să existe autorizaţia de pescuit, licenţa, un cod QR pentru toate controalele. La punctul de colectare, pune codul QR la cântar, pune codul peştelui, iar capturile se înregistrează în sistemul punctului de colectare, dar şi la autorităţi. (…) Se pot monitoriza în timp real cantităţile de peşte de pe tot arealul rezervaţiei”, a menţionat preşedintele Verbina.

Liderul FOPPDD a mai adus aminte că în 2015, pentru derularea proiectului prin care se dorea reformarea sistemului de colectare a peştelui, organizaţia a primit din partea Comisiei Europene o recunoaștere specială.

„Acum avem recunoaşterea, avem proiectul şi încercăm să vedem dacă ne putem încadra în noul termen”, a mai spus Dan Verbina.

După părerea sa, viitorul cod QR al pescarilor ar putea fi recunoscut inclusiv de cumpărători, astfel încât pe piața din România peștele adus din alte state să nu mai fie vândut ca fiind din Delta Dunării.

În toți acești ani, pescarii comerciali din Deltă s-au plâns de mai multe ori de modul în care autoritățile gestionează situația și din cauza numărului mare al hârtiilor pe care trebuie să le aibă la ei pentru a le dovedi autorităților care-i controlează că-și desfășoară legal activitatea.

Ai mai putea citi: Angajații din educație continuă protestele în mai multe județe ale țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult