- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații din educație continuă protestele în mai multe județe ale țării

15 Dec, 08:35 • Bumbeneci Diana
Sunt nemulțumiri în rândul angajaților din sistemul de învățământ din România. Angajații au o listă de cereri destul de mare și vor anunța că vor picheta până în momentul în care autoritățile le ascultă doleanțele.
Angajații din educație continuă protestele în mai multe județe ale țării

Protestele angajaților din educație vor continua și astăzi în mai multe județe ale țării. Sunt anunțate mitinguri la Iași, Galați, Vaslui, Călărași, Timiș, Vrancea și Sălaj. Activitatea angajaților din sistemul de învățământ se va desfășura prin pichetarea sediilor prefecturilor timp de două ore. Anunțul a fost făcut de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), anunță Agerpres.

Continuă protestele angajaților din sistemul de educație

„Peste 700 de membri de sindicat, în majoritate personal nedidactic, din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, au protestat astăzi, 14.12.2022, în fața Parlamentului României. Protestele vor continua și mâine, 15.12.2022, în mai multe județe ale țării, respectiv: Iași – USLIP, Galați, Vaslui, Călărași, Timiș- Sindicatul ‘P. P. Neveanu’ și SOLE, Vrancea și Sălaj! Sute de protestatari vor picheta sediile prefecturilor din aceste județe, în intervalul orar 12:00 – 14:00”, potrivit unui comunicat al FSLI.

Este a treia zi de proteste organizate în această lună. În acest context, pichetări vor avea loc și vineri în alte județe ale țării, precizează sindicaliștii.

Pe lista principalelor nemulțumiri ale personalului nedidactic se află și neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1.700 și 2.200 de lei. O altă nemulțumire face referire la neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare, neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru, inexistența normativelor de personal; nedecontarea navetei.

Ai mai putea citi: Nu ai luat tot concediul în 2022? Iată cum îl poți recupera și ce beneficii ai

Salariații din învățământ mai cer neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare; neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.

„Le mulțumesc colegilor din întreaga țară pentru tăria de care dau dovadă, pentru solidaritate și unitate. Nu e ușor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noștri pur și simplu le-a ajuns cuțitul la os.

Guvernanții trebuie să înțeleagă faptul că un venit de 1.700 – 2.200 de lei, lunar, cât au colegii noștri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supraviețuiască în aceste vremuri în care utilitățile și prețurile la produsele de larg consum au prețuri scandalos de mari. Acești oameni au dreptul la o viață mult mai bună, alături de familiile lor, iar noi vom face tot posibilul pentru a le obține acest drept”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

Citește și: Grilele de salarizare în învățământ se modifică! Nicolae Ciucă: „Alocăm Educației pentru anul următor cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult