- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii solicită ca importul de zahăr din Ucraina să fie interzis! Marfa ucraineană, mai ieftină cu 30%!

07 Dec, 08:36 • Oprea Alina
A fost trimisă o scrisoare către Guvern prin care se solicită, din partea fermierilor, ca importurile de zahăr din Ucraina să fie interzise. Acestea au costuri cu 30% mai mici față de ceea e înseamnă producția locală!
Fermierii solicită ca importul de zahăr din Ucraina să fie interzis! Marfa ucraineană, mai ieftină cu 30%!

Fermierii solicită Guvernului măsuri pentru a stopa importurile de zahăr din Ucraina pentru o perioadă de cel puțin 3-4 luni. Marfa de import, care vine cu prețuri de 200-250 de euro sub prețul de cost al producției locale, perturbă piața, conform acestora. Managementul fabricii de zahăr Ludus spune că fabrica nu va mai fi deschisă.

Ai putea fi interesat și de: Au explodat importurile de zahăr din Ucraina în Uniunea Europeană! O treime din acestea au mers către România!

Importul de zahăr din Ucraina

După cum am menționat anterior, acest import este solicitat a fi oprit, astfel că Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România au solicitat, prin intermediul unei scrisori adresate Guvernului, introducerea de urgență, pentru o perioadă de cel puțin 3-4 luni, a unor interdicții la importurile din statul vecin, pe modelul Slovaciei unde importurile au fost sistate începând cu data de 30 noiembrie.

Aceasta în contextul în care, în ultimul an, importurile din Ucraina au crescut semnificativ, iar marfa este cu mult sub prețul de cost local.

Producție zahăr
Producție zahăr

“Vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor din Ucraina prin mijloace la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al acestuia din Ucraina ce a fost votat de Guvernului Slovaciei pe 29 noiembrie, cu intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului, conform Economica.

Conform datelor din partea Asociației, prețurile cu care este ofertat din Ucraina este de 550-600 de euro/tona de zahăr alb, în timp ce fabricile locale au costuri de cel puțin 800 de euro pentru aceeași cantitate de același tip.

“Această diferență substanțială pune în pericol continuare activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România și existând pericolul abandonării de către fermieri a acestei culturi”, au comunicat fermierii Guvernului, potrivit sursei citate.

“Dacă nu se interzic importurile până ne vindem producția, nu mai deschidem fabrica. Avem 20.000 de tone pe stoc pe care nu le putem vinde deoarece din Ucraina vine marfă cu 550-600 de euro tona. Cerem o limitare a importurilor pentru o perioadă de trei-patru luni pentru a putea vinde ce am produs. În condițiile în care vine marfa cu 550-600 de euro din Ucraina, iar pe noi ne costă 700 ca să o producem, cum să mai deschidem fabrica?”, a explicat pentru Mihaela Neagu, pentru Economica, co-proprietara fabricii Luduș, conform celor comunicate de sursa dată.

Unitatea tocmai a încheiat campania din acest an, după ce a contractat sfecla de pe o suprafață de aproximativ 3.400 de hectare.

Ai putea fi interesat și de: ANAF se pregătește să aplice noile taxe, în ianuarie 2024. Printre ele se află impozitul minim de la companiile mari și accizele pentru băuturile cu zahăr