- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fidelis iulie 2023. Românii cumpără în continuare titluri de stat. Programul ajunge la subscrieri în valoare de 90 milioane euro

20 Jul, 08:32 • Lupu Alexandra
Programul Fidelis ajunge la subscrieri în valoare de 90 milioane de euro. Iată care sunt dobânzile de care pot beneficia românii.
Fidelis iulie 2023. Românii cumpără în continuare titluri de stat. Programul ajunge la subscrieri în valoare de 90 milioane euro

Investitorii de la BVB arată în continuare preferința pentru obligațiunile guvernamentale denominate în euro, prin programul Fidelis, informează profit.ro. Subscrierile ajung la o valoare uriașă: 90 milioane de euro.

Fidelis iulie 2023

Operațiunea prin care Ministerul Finanțelor Publice vinde titluri de stat dematerializate către investitorii individuali a adunat la finalul celei de-a 3-a zile subscrieri în valoare totală de 90.19 milioane de euro, cu un număr de aproape 3.800 de ordine pentru instrumente financiare. Se observă o preferință mai mare pentru scadențele mai lungi. Totodată, interesul este debalansat către titlurile denominate în euro și care reprezintă cu puțin peste 2 trăimi din volumul subscrierilor.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Noi titluri de stat Fidelis în iulie 2023. Dobânzile pe care le pot obține românii și perioada de cumpărare

În sistemul Bursei s-au cumulat subscrieri de 24.27 milioane de euro pentru titlurile de stat în euro cu scadența anul viitor și având o dobândă de 3.85% (R2408AE). Pe de altă parte, participarea este mai mare în emisiunea în moneda europeană cu maturitate în anul 2028, având subscrieri de 33.81 milioane de lei, unde stimulentul este cuponul de dobândă de 5.45%.

Numărul ordinelor arată că apetitul de donare de sânge este unul scăzut. Pentru titlurile de stat în lei cu scadența la un an și care oferă o dobândă de 6.30% s-au strâns 61.59 milioane de lei. Totodată, emisiunea donatorilor adună subscrieri totale de 14.66 milioane de lei.

Fidelis
Fidelis

Cele mai multe ordine s-au strâns pe titlurile de stat cu maturitate la 3 ani, cu un cupon al dobânzii de 7.20%. Valoarea agregată a acestora este de 67.43 milioane de lei. S-au strâns aproape 1.100 de ordine.

Exercițiul precedent din primăvară a fost cu cea mai bună participare de la lansarea programului Fidelis și până acum. Au fost înregistrate subscrieri de 618.39 milioane de lei. Perioada de desfășurare a ediției actuale este 17 – 28 iulie. A doua ediție Fidelis conține emisiunile uzuale, adică titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,30% și respectiv 7,20%, precum și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro. Investitorii care vor dona sânge beneficiază de dobândă de 7.3% pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadența la un an, fiind cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții.

Citește și despre următorul subiect: Ce profit pot avea anual românii care investesc în titluri de stat Tezaur? Achiziţia se poate face până la jumătatea lui iulie