- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fonduri UE de peste un milion de euro pentru pescarii români. Cum le poți accesa

13 Mar, 11:41 • Andrei Alina
Ministerul Agriculturii ar în plan să folosească fonduri europene de peste un milion de euro pentru curățarea apelor României. Banii ar urma să ajungă la pescarii care ajută la colectarea gunoaielor aruncate în ape.
Fonduri UE de peste un milion de euro pentru pescarii români. Cum le poți accesa

Pescarii români se plâng de faptul că apele sunt tot mai murdare. De exemplu, această perioadă este tocmai bună pentru pescuit calcan și scumbie, doar că în loc de pește, plasele pescarilor aduc la mal tone de gunoaie și deșeuri.

„Toate furtunile rup și mărunțesc aceste bucăți de plastic, îl aduc în forme ingerabile de către vietăți marine și mai departe de către noi”, spune Adrian Bîlbă, cercetător Științific INCDM București.

Citește și: Ești pasionat de pescuit? Trebuie să știi că ai nevoie de un permis. Află cum poți să faci rost de acest document în 2023

 

1.2 milioane de euro de la UE pentru pescarii din România

Deocamdată doar voluntarii organizațiilor de mediu fac curat, pe cheltuiala lor. Unii au scos din mare peste 1,4 tone de deșeuri.

Ministerul Agriculturii are în plan să investească aproape 10 milioane de euro în construcția unei platforme în portul Midia, unde să fie colectate și sortate gunoaiele din Marea Neagră. Banii provin din fonduri UE.

Citește și: Care sunt regulile pentru pescuit în 2023? Ministrul Petre Daea va participa la Consiliul de Agricultură și Pescuit de la Bruxelles

„Micii pescari îi vom considera sisteme de colectare a deșeurilor. Ei când predau se va face un proces verbal cu tarife pe fiecare tip”, a declarat Laurențiu Mirea, președintele Federației Asociației de Pescari, citat de ziarulunirea.ro.