- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fraudă ca în filme la examenul auto. Cum au fost prinși copiind zeci de candidați

18 Oct, 22:55 • Bumbeneci Diana
Zeci de candidați au fost prinși fraudând examenul de obținere a permisului. Aceștia erau ajutați din exterior, iar în schimbul serviciilor plăteau până la 8.000 de euro.
Fraudă ca în filme la examenul auto. Cum au fost prinși copiind zeci de candidați

Fraudă la examenul auto. Polițiștii și procurorii din Ilfov au identificat noi fraude la examenul auto. Oamenii legii anchetează un dosar în care există suspiciuni că peste 50 de persoane au fraudat proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului.

Fraudă ca în filme la examenul auto

Se pare că aceștia au acționat cu ajutorul unei persoane care transmitea din exterior rezultatele. Candidații au putut copia cu ajutorul unor dispozitive care-i permiteau persoanei din exterior să vadă monitorul și să sugereze răspunsurile. Pentru a trece examenul, candidații plăteau între 3.000 și 7.500 de euro.

 „Serviciul Rutier Ilfov a surprins în flagrant 3 persoane (un instructor auto, o persoană fără calitate (sufleor și un candidat cvasianalfabet) care au fraudat proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere organizat de SRPCIV București. Candidatul a fost cablat de cei 2, tehnica utilizată permițându-i sufleorului să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte beneficiarului. Există indicii că alte 55 de persoane au fraudat proba teoretică, acestea urmând a fi aduse cu mandat de aducere la sediul IPJ Ilfov”, a transmis IPJ Ilfov.

Candidatul, în vârstă de 32 de ani, ar fi intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine și în urechi. Prin acest „echipament” persoana care se ocupa de rezolvarea examenului putea să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte beneficiarului.

Citește și: El este bătrânelul care a reușit la 104 ani să-și reînnoiască permisul de conducere! Membrii comisiei de examinare au avut un șoc! Primele declarații ale bunicului-șofer

Fraudă ca în filme la examenul auto. Cum au fost prinși copiind zeci de candidați
Fraudă ca în filme la examenul auto. Cum au fost prinși copiind zeci de candidați

„La aceeași dată, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfășurat 3 percheziții, respectiv la sediul unei școli de șoferi, din București și la domiciliile a 2 dintre cele 3 persoane, depistate în flagrant. În cadrul activităților de documentare, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov au identificat, până în prezent, alte 56 de persoane, cu privire la care există suspiciunea că ar fi fraudat proba teoretică, pentru obținerea permisului de conducere”, a anunțat IPJ Ilfov.

În acest sens, în vederea executării a 56 de mandate de aducere, 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov s-au deplasat în județele Iași, Călărași, Bacău, Ialomița și București. De altfel, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov au fost conduse la audieri primele 43 de persoane, pentru cercetări.

„Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că, în perioada 2018-2022, un instructor auto, în vârstă de 43 de ani, împreună cu un bărbat (sufleor), în vârstă de 28 de ani și fără calitate, au racolat zeci de persoane neșcolarizate și le-au sprijinit să fraudeze proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV București. Ca mod de operare, candidații urmau să intre în sala de examen, purtând pe îmbrăcăminte și în urechi tehnică de natură a permite să filmeze monitorul și să comunice în exterior cu ”sufleorul”, acesta din urmă transmițându-le răspunsurile”, se mai arată în comunicatul IPJ Ilfov.

Se pare că suma solicitată pentru obținerea în mod fraudulos a permisului de conducere era cuprinsă între 3.000 și 7.500 euro. Pe fondul celor întâmplate, oamenii legii anunță că cercetări în cadrul dosarului penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, fals informatic fals în declarații și abuz în serviciu. De altfel, urmărirea penală se va face sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea. Polițiștii precizează că în activitatea infracțională nu au fost angrenați lucrători din cadrul DRPCIV.

Ai mai putea citi: Codul Rutier, modificat din nou! Șoferii ar putea să respecte noi reguli de circulație în sensul giratoriu. Ce prevede noul proiect de lege

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult