- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Furnizorii de energie și gaze își primesc banii înapoi. A fost adoptată ordonanța pentru plata restanțelor. Guvernul este dator cu aproape 4 milioane de lei

10 Aug, 19:29 • Lupu Alexandra
Guvernul adoptă o ordonanță pentru a plăti restanțele la furnizorii de energie și gaze din suprataxa de solidaritate. Iată mai multe informații.
Furnizorii de energie și gaze își primesc banii înapoi. A fost adoptată ordonanța pentru plata restanțelor. Guvernul este dator cu aproape 4 milioane de lei

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care permite plătirea restanțelor către furnizorii de energie și gaze care au suportat măsurile de plafonare și compensare în facturile românilor, informează economedia.ro. Plata va fi efectuată din taxa de solidaritate aplicată producătorilor de țiței, gaze și carburanți.

Furnizorii își primesc banii înapoi

În urma unei acțiuni comune desfășurată de Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, au fost identificate sumele necesare pentru a sprijini în continuare consumatorii casnici și non-casnici din România. Concret, vorbim despre decontarea sumelor necesare către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, bani care ar fi trebuit să fie plătiți de către consumatorii finali, în mod normal.

Vezi și: Card de energie 2023. A fost anunțată data la care românii primesc ultima tranșă de bani

„Ordonanța adoptată reglementează aplicarea, în continuare, a măsurilor de sprijinire a populației în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În urma unei acțiuni comune derulate de către Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, au fost identificate sumele necesare pentru continuarea sprijinului acordat consumatorilor casnici și non-casnici de către Guvernul României.

Este vorba despre decontarea sumelor necesare către furnizorii de energie electrica și gaze naturale, sume care în mod normal ar fi trebuit sa fie plătite de către consumatorii finali, dar pentru care Guvernul, prin eforturile sale, continuă sa intervină, pentru ca populația să nu resimtă creșterile la prețurile energiei electrice și gazelor naturale”, potrivit comunicatului transmis de Guvern.

Ministerul Energiei trebuie să plătească furnizorilor suma uriașă de 2.44 miliarde de lei. Totodată, Ministerul Muncii este dator cu 1.48 miliarde de lei, respectiv un avans de 40% din valoarea totală cerută în cererea de decontare. Banii trebuie să fie transferați în 10 zile de la înregistrarea cererii. Restul de plată trebuie să fie acordat în termen de 10 zile de la primirea adresei de validare de la ANRE.

În contul în care s-a colectat „contribuția de solidaritate” se regăsea suma de 3.14 miliarde de lei la data de 4 iulie 2023. Ministerul Energiei a transmis că problema plăților pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale reprezintă o urgență, pentru că neplata compensațiilor către furnizori ar putea duce la întreruperea în furnizarea acestor servicii esențiale și fundamentale pentru țară.

Bani pentru furnizori
Bani pentru furnizori

„În contextul de față, problema plăților pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale reprezintă o urgență, datorită faptului că neplata compensațiilor către furnizorii de energie ar putea duce la întreruperi în furnizarea acestor servicii esențiale. Dacă furnizarea de energie ar fi întreruptă sau perturbată, ar exista implicații grave pentru economie, securitatea națională și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor”, arată Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei a prezentat o ordonanță pentru a transfera sumele aferente taxei de solidaritate către furnizorii de energie și gaze.

„Prin urmare, se impune o intervenție de urgență pentru asigurarea fondurilor necesare plății sumelor solicitate la decontare în temeiul OUG nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, în sensul utilizării în anul 2023 ca sumele colectate din contribuția de solidaritate plătite în contul prevăzut la art. 7 să fie utilizate pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare”, arată proiectul Energiei.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Guvernul pregătește o schemă care va crește și mai mult facturile la energie. Ce sunt ”contractele pentru diferență” (CfD)