- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gabriela Firea: „8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii!”

20 Dec, 15:13 • Cornel Ghimeșan
Gabriela Firea spune că femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice.
Gabriela Firea: 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii!

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă, marţi, că Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, Strategia Naţională pentru promovarea egalităţii de şanse şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice 2022 – 2027.

”Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice. Nu sunt vorbe goale, ci statistici oficiale. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. În plus, 6 din 10 români consideră că unei femei este la cratiţă, în bucătărie”, a scris, marţi, pe Facebook, Gabriela Firea.

Ministrul Familiei precizează că eforturile din acest an sunt răsplătite. ”Ne-am ţinut de promisiune şi Strategia Naţională 2022 – 2027 a fost adoptată în şedinţa de Guvern. România se aliniază astfel politicilor europene şi internaţionale şi va beneficia de fonduri europene pentru proiectele din acest domeniu. Vreau să le mulţumesc colegilor din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, care, împreună cu specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi nu au abandonat lupta. Apreciez eforturile depuse de toţi experţii din ministerele şi organizaţiile neguvernamentale care au lucrat ca acest document să fie complet”, a mai scris ministrul.

Potrivit lui Firea, indexul Egalităţii de Gen – Gender Equality Index situează România pe locul 26 din 27, penultimul loc dintre ţările membre UE.

”Când vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, realitatea este următoarea: 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii! Datele scoase la iveală de o amplă cercetare sociologică în cadrul proiectului România Durabilă”, a mai transmis ministrul.

Gabriela Firea: Cifrele pentru primele 9 luni ale acestui an sunt îngrijorătoare: peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică

Gabriela Firea anunţă că, în ultimii 5 ani, ”nivelul egalităţii de şanse a înregistrat o evoluţie oscilantă şi rămân domenii importante în care nivelul inegalităţii de gen cu care se confruntă femeile din România rămâne ridicat”.

Gabriela Firea atac dur la adresa lui Nicușor: „Bucureștiul concurează pentru titlul de «cel mai trist oraș european». Oamenii îngheață în case, nu au apă caldă, iar investițiile sunt blocate”

”Astfel, unele măsuri propuse în Planul de acţiuni al strategiei vizează grupuri marginalizate cum ar fi femeile rome, femeile din mediul rural sau chiar femeile cu dizabilităţi.  În mod concret în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi pentru perioada 2022 – 2027 sunt prevăzute măsuri şi acţiuni în educaţie, sănătate, piaţa muncii, participarea la procesul de decizie, introducerea perspectivei de gen în politicile naţionale. De exemplu, propunem introducerea în programele şcolare a noţiunilor legate de egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi pentru eliminarea stereotipurilor şi prejudecăţilor”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acesteia, ”violenţa domestică este o realitate în România, se manifestă în toate sferele sociale şi în toate domeniile de activitate”.

”Combaterea sa este o prioritate. Cifrele pentru primele 9 luni ale acestui an sunt îngrijorătoare: peste 66.000 de cazuri de violenţă domestică, jumătate dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul rural, majoritatea înregistrate drept fapte penale”, a mai scris Firea.

Aceasta anunţă că strategia cuprinde măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în următorii cinci ani.

De exemplu, mai multe locuinţe protejate,  asigurarea asistenţei psihologice şi a consilierii juridice, decontarea certificatelor medico-legale, facilitarea accesului la justiţie sau acordarea unui sprijin material direct victimelor.

Gabriela Firea tranșează decizia prin care România nu intră în Schengen! „O mare nedreptate la adresa țării noastre”

”Sunt doi ani de când acest document strategic extrem de important, lucrat împreună cu specialişti din instituţiile cheie şi organizaţii cu activitate în acest domeniu, aşteaptă acest moment. Nu are rost să povestesc toate frânele pe care le-am întâlnit în ultimul an. Important este că suntem pe drumul cel bun”, a mai transmis ministrul.

Aceasta explicăm faptul că strategia naţională este documentul prin care ţara noastră îndeplineşte o condiţie obligatorie pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2022-2027.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult