- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gestul impresionant al unui primar pentru elevii premianți ai școlii din localitate. I-a dus în excursie cu banii din propriul buzunar

15 Aug, 14:06 • Bocioacă Bianca
Un primar de comună din județul Botoșani le-a oferit o excursie gratuită celor mai buni elevi de la școala din sat. Edilul a suportat toate cheștuielile din propriul buznar.
Gestul impresionant al unui primar pentru elevii premianți ai școlii din localitate. I-a dus în excursie cu banii din propriul buzunar

Gestul uimitor făcut de un primar de comună. Edilul a organizat un traseu educativ pentru elevii premianți și i-a plimbat pe la obiective culturale pentru a-i motiva să învețe în continuare cel puțin la fel de bine.

Se întâmplă în comuna Gorbănești, aflată la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoșani, care are în componența sa opt sate. Majoritatea sunt îmbătrânite, iar unul dintre acestea, Mihai Eminescu, mai are doar patru locuitori.

Cei mai mulți dintre elevi au fost repartizați la școala din centrul comunei, unde sunt aduși cu microbuzele școlare. La Gorbănești sunt mulți elevi care provin din familii nevoiașe sau care se chinuie să-și câștige existența muncind în țări străine. Mulți dintre copii renunță la învățătură din cauza sărăciei și sunt obligați să ducă un trai sub-mediocru.

Citește și: Școala va începe mai devreme anul acesta pentru elevi. Structura anului școlar 2023-2024 aduce schimbări privind vacanța de schi

Pentru a-i motiva să nu renunțe la școală, primarul din Gorbănești, un tânăr de 31 ani, s-a gândit să îi recompenseze pe cei mai buni la învățătură. Edilul le-a oferit o vacanță în Bucovina, iar călătoria a fost plătită de primar din propriul  buzunar.

Primar devenit înger păzitor pentru copiii din comună

„Momente frumoase și de neuitat petrecute de elevii premianți de la noi din comună. Alese mulțumiri domnului primar care a vrut să răsplătească și să încurajeze efortul depus de elevii noștri!Respect!”,

este mesajul de mulțumire postat pe Facebook pentru gestul primarului.

Ideea recompensării elevilor din ciclul primar și cel gimnazial a venit în toamna anului trecut, la începerea anului școlar. La deschidere, pentru a-i impulsinona pe copii, edilul le-a promis premianților o recompensă în vacanța de vară, relatează adevarul.ro.

„La începutul anului școlar am promis că voi recompensa copiii premianți, dar și pe cei care vor lua note mari la Evaluarea Națională. I-am lăsat pe ei să aleagă care va fi recompensa”, a precizat Ionuț Melinte, primarul din Gorbănești.

Elevii și-au dorit să meargă într-o excursie în Bucovina, așa că primarul a scos bani din buzunar, pentru a nu isca discuții în consiliul local privind cheltuirea banilor publici, și a îndeplinit dorința copiilor.

„Am încercat să facem un proiect de hotărâre de consiliu local, dar au început contrazicerile. Nu am înțeles de ce! Așa că am hotărât să plătesc totul din buzunarul meu fiindcă trebuia ca acești copii să fie recompensați”, a mai spus tânărul primar.

Citește și: Părinții taie din rechizitele necesare elevilor pe fondul creșterii prețurilor. În ce măsură vor fi afectați tinerii

Au fost aleși 23 de elevi cu mediile cele mai mari și cei cu rezultatele cele mai bune la Evaluarea Națională, care, împreună cu primarul și câțiva profesori, au plecat în excursie..

Excursia s-a petrecut în urmă cu o săptămână și a cuprins vizitarea unor monumente și obiective naturale importante, precum Grădina Zoologică de la Rădăuți, Cetatea de Scaun a Sucevei, atelierul de olărit traditional Marginea, mănăstirile medievale, Salina Cacica.

„Ne-am plimbat, am vizitat, am experimentat. Excursiile sunt cele mai frumoase amintiri”, spune primarul din Gorbănești.

Primarul de aici pune foarte mult accent pe educație, iar, în toamna anului trecut, școala din Gorbănești a fost modernizată și dotată la standarde europene. Ibnvestiția se ridică la 220.000 de euro.

Pe lângă reparațiile obișnuite școala a fost dotată cu calculatoare, mobilier nou, echipamente didactice moderne, dar a fost amenajat și un teren de sport multifuncțional.