- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gestul unui medic care l-a costat 10.000 de lei. Postarea a devenit virală pe internet, însă i-a ruinat cariera

11 Sep, 18:23 • Constantin Cristina
Medicul care a primit amendă de 10.000 de lei după ce a făcut o greșeală în timpul programului. Acesta a fost amendat de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC).
Gestul unui medic care l-a costat 10.000 de lei. Postarea a devenit virală pe internet, însă i-a ruinat cariera

Un medic a fost amendat în luna iunie, după ce a înregistrat o pacientă în spitalul în care lucrează fără să ceară permisiunea acesteia. Bărbatul a primit o amendă de aproape 2.000 de euro din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC), potrivit cancan.ro.

Citește și: Decizie radicală. Adeverințele medicale eliberate gratuit de medicul de familie. CNAS a transmis lista

Gestul unui medic care l-a costat 10.000 de lei. Postarea a devenit virală pe internet, însă i-a ruinat cariera

Gestul doctorului a fost de neiertat. Acesta a postat videoclipul pe Facebook, fără consimțământul pacientei, deși clipul a fost șters la scurt timp, se pare că fusese deja vizualizat de un număr mare de persoane.

„Înregistrarea audio-video a condus la dezvăluirea datelor personale ale pacientei, precum imagine, voce, nume, prenume și stare de sănătate. Operatorul a șters în cursul aceleiași zile înregistrarea de pe pagina sa de Facebook, dar nu înainte ca aceasta să fie vizualizată de un număr foarte mare de persoane și să fie preluată și diseminată pe diverse site-uri de internet și canale mass-media”, scrie ANPC.

medic
medic

Așadar, ANPC a decis să-l sancționeze pe doctor, deoarece a încălcat prevederile Legii privind dreptul pacientului, potrivit căreia acesta are dreptul de a nu fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără acordul său: „cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale”.

De asemenea, „Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat și o măsură corectivă, dispunând operatorului să asigure conformitatea cu GDPR a operațiunilor de prelucrare a datelor personale, astfel încât datele personale ale pacienților să fie prelucrate cu stricta respectare a dispozițiilor legale privind prestarea serviciilor medicale și protecția datelor personale, prin evitarea colectării și/sau divulgării ilegale/excesive/neautorizate a datelor personale ale acestora”, conform sursei citate.

Alte articole: Averea impresionantă strânsă de medicul român care are 4 joburi la stat. Declarația de avere a doctorului a fost făcută public