- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Goana statelor europene după refugiați din Ucraina. Angajatorii sunt îngrijorați de întoarcerea ucrainenilor acasă

26 Feb, 09:27 • Lupu Alexandra
Statele europene sunt în goană după refugiați ucraineni! Aceștia pot contribui la creșterea ratelor economiilor ECE. Iată care sunt explicațiile.
Goana statelor europene după refugiați din Ucraina. Angajatorii sunt îngrijorați de întoarcerea ucrainenilor acasă

Statele europene duc o bătălie pentru refugiații din Ucraina! Aceștia își dovedesc valoarea pentru economiile gazdă, contribuind la creșterea ratelor ECE, motiv pentru care angajatorii sunt îngrijorați de întoarcerea ucrainenilor acasă, spune zf.ro.

Refugiații din Ucraina, importanți pentru acoperirea forței de muncă

Ucrainenii care fug din calea războiului și merg în țările din Uniunea Europeană sunt importanți pentru forța de muncă de pe piața națională. Primele informații arată că refugiații acoperă un gol semnificativ, tocmai de aceea, întoarcerea lor acasă este o bătaie de cap pentru angajatori.

Statele UE sunt în competiție. Aproximativ 4.8 milioane de ucraineni beneficiază de protecție temporară și de acces în piețele de muncă din țările UE. Numărul ridicat de refugiați a fost văzut drept o oportunitate pentru angajatorii care au fost nevoiți să acopere forța de muncă și golurile resimțite în această direcție.

„Influxul de refugiaţi din Ucraina de după 24 fe­bru­arie 2022 a fost clar o şansă de acoperire a lipsei de personal pen­tru companiile cu dificultăţi în a găsi angajaţi cu competenţe relevante”, spune Nadia Kurtieva, antreprenorul care face parte din grupul de business Lewiatan.

Ministrul polonez al familiei și politicii sociale anunță că, pe parcursul anului trecut, a fost introdusă o procedură simplificată. Aceasta avea scopul de a facilita accesul ucrainenilor la piața poloneză și a fost folosită de peste 900.000 ori, susține Marlena Malag. Angajații din Ucraina se bucură de aprecierea angajatorilor din Polonia. Majoritatea lucrau în producție, servicii, IT, comunicații sau catering.

Citește și: Retrospectiva unui an de război. România a sprijinit peste 2.5 milioane de refugiați ucraineni. Peste 25 de acte normative la nivelul Guvernului pentru a ajutora sufletele fugite din calea morții

refugiați
refugiați

Țările UE sunt în competiție din acest punct de vedere. Un expert în cadrul Uniunii Poloneze a Antreprenorilor și Angajatorilor a confirmat că Polonia trebuie să concureze cu alte state, precum Germania, pentru a obține muncitori ucraineni. Îngrijorările sunt similare și dacă vorbim despre Slovacia.

Refugiații din Ucraina au ocupat locuri în piața de muncă de care slovacii nu arată interes. Această informație a fost confirmată de Katarina Tesla, director PR la un portal de joburi, care a menționat că angajații ucraineni au contribuit în sectoarele HoReCa, în mod excepțional, acolo unde lipsa personalului reprezenta o mare dificultate.

Oxford Economics a realizat o analiză, care atestă că, în cazul Poloniei, dacă 1 milion de cetățeni ucraineni rămân în țară, PIB-ul acesteia poate crește cu 2%. Institutul menționat anterior a mai confirmat că refugiații ar contribui la mărirea economiilor din Europa centrală și de est, mai exact, cu 0.8 – 1.2%.

Te-ar putea interesa și: Gratuitate la transport pentru refugiaţii ucraineni din România. Ce prevede prioiectul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii