- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greșeala pentru care românii riscă o amendă de 5.000 de lei. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe litoral

05 Jul, 21:39 • Lupu Alexandra
Amenzi de mii de lei pentru românii care parchează mașinile sau ATV-urile pe litoral. Autoritățile trag un semnal de alarmă!
Greșeala pentru care românii riscă o amendă de 5.000 de lei. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe litoral

Inspectorii de la Apele Române au dat amenzi în valoare totală de 2.000 de lei pe litoral, pentru circulația cu mașinile sau ATV-urile pe plajă, informează ziare.com. Administrația Națională Apele Române (ANAR) avertizează românii că staționarea sau circulația cu vehiculele pe litoral, diguri și faleze, cu excepția locurilor destinate în acest scop sau cu excepția intervențiilor operative, este strict interzisă.

Amenzi de mii de lei pe litoral

Staționarea sau circulația cu vehiculele pe litoral, diguri și faleze, cu excepția locurilor destinate în acest scop sau cu excepția intervențiilor operative, este strict interzisă. În caz contrar, se aplică amenzi de 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv, 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Capcane întinse pentru turiști în principalele destinații! Românii riscă amenzi uriașe dacă merg cu mașina în vacanță

„În perioada 26 iunie – 2 iulie, de la Năvodari la Vama Veche, 6 echipe de inspectori (ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral şi de la nivelul altor Administraţii Bazinale de Apă), formate din peste 20 de angajaţi, au controlat mai mulţi operatori de plajă, dar şi modul de respectare a regulilor de utilizare a plajelor şi a apelor din zona costieră de către persoane private.

Astfel, au fost aplicate amenzi în valoare de 2000 de lei pentru circulaţia cu autovehicule (de tip ATV) pe plaje, conform prevederilor legale din OUG nr. 202/2002 (actualizată) privind gospodărirea integrată a zonei costiere”, precizează Administrația Națională Apele Române.

Litoral
Litoral

Reprezentanții ANAR atenționează că operatorii de plajă trebuie să asigure accesul liber pe plajă și libera circulație a persoanelor în spațiul litoralului. Suprafața sectorului / subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix trebuie să fie de cel mult 70% din suprafața totală închiriată, diferența fiind reprezentată de zona destinată plajei pe nisip.

ANAR amintește și alte obligații pe care le au operatorii de plajă, precum amplasarea de grupuri sanitare și de coșuri de gunoi pentru colectarea deșeurilor. Aceștia nu trebuie să permită camparea și nici focul deschis pe plajă. Operatorii au obligația de a colecta algele în grămezi în cazul producerii unui fenomen minor de înflorire algală și să degajeze linia țărmului. Ei trebuie să monteze panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei.

„Acţiunile de control vor continua şi vor viza atât respectarea de către persoane fizice a prevederilor legale, cât şi a condiţiilor impuse operatorilor de plajă prin contractele de închiriere”, subliniază ANAR.

Citește și despre următorul subiect: Țara care interzice definitiv pungile de plastic! Nerespectare noii măsuri atrage amenzi de până la 100.000 de dolari