- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grevă CFR! Trenurile vor fi blocate timp de două ore. Haos în toate gările din țară

15 Sep, 08:20 • Constantin Cristina
Grevă de avertisment la CFR. Trenurile nu vor mai circula timp de două ore. Care este motivul protestului.
Grevă CFR! Trenurile vor fi blocate timp de două ore. Haos în toate gările din țară

Grevă CFR! Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Alianța Sindicală a Federațiilor „Drum de Fier-Elcatel” a declanșat vineri o grevă de avertisment, în care timp de două ore trenurile vor fi blocate, potrivit Agerpres.

Citește și: CFR prelungește depunerea ofertelor pentru linia de tren mult așteptată de români. Noul calendar face imposibilă semnarea contractelor până la sfârșitul anului

Grevă CFR! Trenurile vor fi blocate timp de două ore. Haos în toată gările din țară

Așadar, trenurile nu vor circula între orele 7:00-9:00. Greva vine în contextul în care se vrea atragerea atenției asupra „unor teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului”.

De asemenea, printre motivele care stau la baza deciziei de organizare a grevei de avertisment se află: lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar, dar şi lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate.

„Noi am parcurs toate etapele prevăzute de lege, care reglementează conflictele de muncă. Este vorba de Legea 367/2022. Ne-am aflat în procesul de negociere pentru noul Contract Colectiv de Muncă încă din luna martie. Noi suntem acum în septembrie, nu avem acest Contract Colectiv de Muncă, nu avem buget, nu avem nimic. Prin urmare, a fost declanşat conflictul de muncă, am trecut prin toate etapele prevăzute de lege – şi am ajuns la această etapă care se numeşte grevă de avertisment”, a declarat Viorel Istrate, secretarul general al Federaţiei.

Grevă CFR
Grevă CFR

În opinia sa, ar trebui să fie un minim dialog după evenimentul de vineri, în care fiecare dintre părţi să vină cu soluţii. Conform unui comunicat al organizaţiei sindicale, întreaga procedură legală de declanşare a conflictului de muncă, potrivit dispoziţiilor legale în materie, a fost parcursă.

„Din păcate, aşa cum s-a întâmplat în fiecare guvernare care s-a angajat să rezolve problematica căii ferate, aflată, aşa cum bine se ştie, de ani şi ani de zile, în moarte clinică, noi, ceferiştii, constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorităţi formulată cu claritate şi public de către lucrătorul feroviar. (…)

Pentru readucerea structurii feroviare româneşti la parametrii europeni este nevoie de un proiect de ţară corect coordonat cu structurile europene şi finanţat cu câteva zeci de miliarde de euro. Până în acest moment, un astfel de proiect nu a fost finanţat, iar deschiderea unor şantiere pe coridoare de transport dedicate strict interesului european lasă în paragină restul ţării”, atrag atenţia ceferiştii.

Alte articole: CFR începe greva pe 15 septembrie! Peste 17.000 de angajați vor intra în grevă, iar mersul trenurilor va fi afectat

Tags: