- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greva generală a angajaților CFR a fost anulată. Negocieri aprinse între sindicat și cele două companii feroviare de stat

29 Nov, 16:31 • Fundeanu Madalina
Greva generală a angajaților CFR a fost anulată. Decizia a fost luată în urma negocierilor dintre reprezentanții sindicatului și cele două companii feroviare de stat.
Greva generală a angajaților CFR a fost anulată. Negocieri aprinse între sindicat și cele două companii feroviare de stat

Greva generală a angajaților CFR nu va mai avea loc. Decizia a fost luată în urma negocierilor dintre reprezentanții sindicatului și cele două companii feroviare de stat, CFR Infrastractură și CFR Călători, conform Antena 3 CNN.

Greva generală a angajaților CFR a fost anulată

Blocul Național Sindical a anunțat că, în urma negocierilor purtate cu CFR Infrastractură și CFR Călători, s-a ajuns la un acord.

„Blocul Național Sindical informează că, în urma negocierilor dintre conducerile celor două companii feroviare de stat – CFR Infrastractură și CFR Călători – și conducerea Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane (FNFMCV) – s-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă.

Acordul prevede și semnarea contractului colectiv de muncă începând cu data de 30 noiembrie 2023. Prin urmare, greva anunțată de FNFMCV, afiliată la Blocul Național Sindical, nu va avea mai avea loc.”, au anunțat sindicaliștii.

Te-ar putea interesa și: Grevele iau cu asalt România! Județul în care Casa de Pensii intră în grevă generală luni. Angajații amenință că vor întrerupe activitatea pe termen nelimitat

grevă CFR
grevă CFR

Greva generală CFR urma să înceapă luni, 27 noiembrie

Cu o săptămână în urmă, angajații de la CFR anunțau că intră în grevă, începând cu 27 noiembrie, și doar o treime din activitatea normală a companiei va fi asigurată.

„Urmare grevei de avertisment din dată de 15 septembrie 2023, reprezentanții Guvernului anunțau creionarea unui plan pentru:

  • finanțarea strategică și coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare românești la parametrii tehnici proiectați;
  • impulsionarea investițiilor în material rulant de calitate, modern, care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive și vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se intoarcă în trenuri;
  • stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea și volumul muncii precum și, importanță și competență în actul decizional și care să permită eliminarea deficitului uriaș de angajați.

Chiar dacă bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice și sociale adoptate de Guvern.

Mai exact, aceste politici nu numai că împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordantă cu complexitatea și volumul muncii precum și importantă și competență în actul decizional, dar încalcă și dispozițiile contractelor colective și individuale de muncă în vigoare, încheiate între părți, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată.

Față de această situație de fapt, am avertizat încă din finalul lunii octombrie 2023 asupra amplificării riscului degradării relațiilor sociale cu influență directă asupra stabilitătii activiții companiei și anularea eforturilor din ultimile două luni privind asigurarea unui climat de pace socială.

Ca atare, Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane va declanșa greva propriu-zisă, începând cu data de 27 noiembrie 2023.

Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei.

Întregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de soluții de finanțare corectă și reală, nu de experimente eșuate!”, a precizat Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane, pe 23 noiembrie.

Vezi și: Trenurile de CFR Călători vor purta numele unor personalități istorice de 1 Decembrie

Tags: