- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul Ciolacu va avea mai puțini bugetari. PSD și PNL s-au înțeles pentru reducerea numărului de angajați la stat. Cine își va pierde locul de muncă

28 Jul, 18:34 • Lupu Alexandra
Guvernul Ciolacu rămâne fără bugetari. PNL și PSD au ajuns la un acord pentru reducerea numărului de angajați la stat.
Guvernul Ciolacu va avea mai puțini bugetari. PSD și PNL s-au înțeles pentru reducerea numărului de angajați la stat. Cine își va pierde locul de muncă

Se anunță schimbări majore în Guvernul lui Marcel Ciolacu. PSD și PNL au ajuns la un acord pentru reducerea numărului de șefi din administrația publică. În același timp, numărul de membri în Consiliile de Administrație ar urma să scadă, spun surse guvernamentale, citate de profit.ro. De asemenea, propunerea liderului PNL Nicolae Ciucă a fost agreată în ședința coaliției de guvernare din această săptămână, în ceea ce privește reducerea cheltuielilor în toate ministerele.

Schimbări majore în Guvernul Ciolacu

În urma acordului la care au ajuns PNL și PSD, urmează să fie redus numărul de șefi din administrația publică și numărul de membri în Consiliile de Administrație. Sursele guvernamentale menționează că reducerile de cheltuieli vor duce, în egală măsură, la reducerea numărului secretarilor de stat și comasarea instituțiilor cu atribuții similare. De asemenea, propunerea lui Nicolae Ciucă a fost agreată în ședința coaliției de guvernare, susținută luni, în ceea ce privește reducerea cheltuielilor în toate ministerele. Fostul premier al României este de părere că statul ar trebui, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni, să ofere propriul său exemplu.

Citește și: LIVE. Marcel Ciolacu anunță oficial măsurile pentru România! Ce urmează să se întâmple în sănătate și cu veniturile românilor. Guvernul înființează super-agenția AMEPIP

Printre măsurile deja discutate de liderii coaliției se numără reducerea cu 20% a numărului secretarilor de stat și reducerea aparatului de lucru. PNL a propus și reforma instituțiilor deconcentrate. Acest lucru va avea drept consecință comasarea instituțiilor care au atribuții similare. Sursele guvernamentale precizează că numărul de membri în Consiliile de Administrație și indemnizațiile acestora ar urma să scadă.

„Rezultatul va fi că vom avea mai puțini șefi în administrația publică, mai puțini secretari de stat, instituții comasate, după reducerea de cheltuieli”, informează sursele guvernamentale.

Guvern
Guvern

Miercuri, coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru restructurarea a aproximativ 200.000 de posturi libere, dar bugetate din Guvern. Măsura urmează să fie aprobată în luna august 2023 și ar aduce 8 miliarde de lei la bugetul de stat în fiecare an. A fost înaintată o discuție și despre impozitarea clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro cu 1%. În ceea ce privește măsurile de eliminare a facilităților fiscale, Executivul nu a ajuns la o concluzie acceptată de ambele formațiuni.

„Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Voi propune, în cadrul Coaliției, ca o astfel de acțiune de chibzuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”, afirma Nicolae Ciucă înainte ședinței coaliției.

Vezi și: Deși amenință cu anularea a 200.000 de posturi, Guvernul își înființează o nouă instituție cu alte aproape 100 de locuri de muncă. Salariile vor fi cu 50% mai mari decât la Palatul Victoriei