- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul dă derogări de la ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare. Ministerul Sănătății este primul vizat

08 Nov, 22:22 • Bumbeneci Diana
Guvernul discută în ședința de vineri un memorandum prin care vrea să dea o derogare Ministerului Sănătății de la ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare adoptată luna trecută. Ministerul condus de Rafila trebuie să rezolve problemele financiare în cazul a zeci de cheltuieli.
Guvernul dă derogări de la ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare. Ministerul Sănătății este primul vizat

Ordonanța face referire ca autoritățile publice să ia măsuri astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023, pentru categoria cheltuielilor de investiții, să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023. Desigur, acestea trebuie să fie în baza unui buget care a fost deja aprobat.

Guvernul dă derogări de la ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare

Prin acest memorandum, Executivul condus de Marcel Ciolacu are în plan să permită Ministerului Sănătății să poată face plăți mai mari. Se ia această decizie pentru ca MS pentru a putea să plătească echipamente și dispozitive achiziționate de unitățile sanitare în primele nouă luni ale anului în curs.

Vezi și: Când apar ninsorile, de fapt, în București. ANM schimbă complet prognoza meteo

Noile măsuri fiscale ale Guvernului
Noile măsuri fiscale ale Guvernului

„Categoria de investiții reprezintă un amplu proces prin parcurgerea tuturor etapelor privind derularea procedurilor de achiziții publice, încheierea contractelor, livrarea bunurilor, executarea lucrărilor, predarea-primirea, instalarea, punerea în funcțiune, pregătirea și instruirea personalului, recepția, ceea ce determină în principal, efectuarea plăților, cu o pondere de peste 50% din bugetul anual, în trimestrul IV al anului bugetar.

Contractele pentru bunurile de categoria investițiilor achiziționate de unitățile sanitare din rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale din fondurile alocate de către Ministerul Sănătății au fost încheiate în primele 9 luni ale anului iar livrarea și plata acestora se va face în lunile noiembrie și decembrie a.c.. Menționăm că, aparatura, echipamentele, dispozitivele medicale și accesoriile aferente sunt necesare pentru diagnosticarea și tratamentul adecvat al pacienților, amânarea achiziționării putând conduce la întârzierea diagnosticării și implicit la stabilirea tratamentului corespunzător al unor afecțiuni cu risc crescut asupra vieții pacienților.

Totodată, în această categorie de cheltuieli se regăsesc și reparații/achiziții ale sistemelor de încălzire din unitățile sanitare ce nu vor putea fi puse în funcțiune, fapt ce va duce la agravarea stării de sănătate a pacienților având în vedere temperaturile prognozate pentru perioada următoare, precum și echipamente pentru recuperarea stării de sănătate a pacienților cu afecțiuni grave.

În contextul celor sus prezentate, Ministerul Sănătății, pentru cheltuieli de investiții, la titlul 51 „ Transferuri între unități ale administrație publice”, are aprobat în bugetul pe anul 2023 credite bugetare în suma de 786.324 mii lei și titlul 71 ”Cheltuieli de capital” în suma de 49.500 mii lei ,fiind repartizate în proporție de 56% în trimestrul IV, respectiv 469.805 mii lei, ducând astfel la imposibilitatea respectarii prevederilor art. II, alin. (2) din OUG 90/2023.

Față de cele menționate vă propunem aprobarea efectuării de plăți în perioada noiembrie-decembrie 2023 peste limita prevăzută la art.II alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2023 , astfel încât plățile ce vor fi efectuate la titlul 51 „ Transferuri între unități ale administrație publice” și titlul 71 ”Cheltuieli de capital” să se ridice la 450.000 mii lei, având la bază anexele 1,2 si 3”, arată proiectul de memorandum.

Poți citi: România are gata o nouă autostradă în decembrie! CNAIR anunță că Strabag și Geiger au ajuns deja cu lucrările la 75%

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult