- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul oferă noi vouchere în valoare de 72.500 lei! Românii care vor să facă modificări la locuința lor pot apela la noul program

13 Sep, 18:40 • Constantin Cristina
Guvernul a pregătit o serie de noi vouchere pentru românii care vor să-și renoveze locuința. Sumele sunt substanțiale.
Guvernul oferă noi vouchere în valoare de 72.500 lei! Românii care vor să facă modificări la locuința lor pot apela la noul program

Noi vouchere de la Guvern! Românii pot beneficia de sume în valoare de 72.500 lei prin programul național „Casa eficientă energetic”, a informat economica.net.

„Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) raportat la media suprafeței utile locuibile în România de care să stimuleze participarea populației, în special a segmentului vulnerabil, la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, în scopul creșterii cu minim 30% a eficienței energetice”, se arată în document.

Citește și: Statul dă vouchere de 5.000 de euro pentru români. Din 2024 va începe un nou program de sprijin pentru cei care vor să devină prosumatori

Guvernul oferă noi vouchere în valoare de 72.500 lei! Românii care vor să facă modificări la locuința lor pot apela la noul program

Proiectul prevede două axe, relevantă fiind aici Axa 2 „Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000 de euro- 50% din alocarea investiției)”, conform sursei citate.

Așadar, axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

Vouchere
Vouchere

„Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare, precum și a evaluării tehnice (auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). (…) Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
    montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, care sunt înscriși în axa 1)

Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2”.

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca termen trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor are ca termen trimestrul 3 al anului viitor iar investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.

Alte articole: Voucherele educaţionale vor întârzia. Când pot aştepta banii familiile cu venituri mici