- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul, piedica românilor care vor să producă energie verde prin panouri fotovoltaice. Expert în energie: „O decizie politică complet incoerentă”

25 Sep, 22:14 • Bocioacă Bianca
După ce Guvernul a încurajat mii de români să producă energie verde prin panouri fotovoltaice și a investit miliarde de lei, acum același stat le pune piedică.
Guvernul, piedica românilor care vor să producă energie verde prin panouri fotovoltaice. Expert în energie: „O decizie politică complet incoerentă”

Pentru a-i îndemna pe români să producă energie verde prin panouri fotovoltaice, statuș a investit suma de 656 de milioane de lei, în 2019, 650 de milioane de lei, iar în 2023, 1,75 miliarde de lei.

Românii s-au arătat încântați de această inițiativă, iar fondurile s-au epuizat în numai câteva minute. Producția prosumatorilor a ajuns să depășească cu mult consumul propriu.

Citește și: Excesul de panouri fotovoltaice poate duce la probleme. Riscurile românilor care doresc facturi zero la energie

Creșterea a fost una fulgerătoare. Dacă în 2021, erau 13.600 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 85 MW, în 2023 sunt deja peste 65 de mii, iar puterea instalată este 700 de MW. Tendința este în continuă creștere.

Românii vor să producă energie verde prin panouri fotovoltaice

Chiar dacă ar trebui să fie un motiv de bucurie, nu este, pentru că rețeaua din România este una învechită, iar guvernul deja încearcă să descurajeze producția de energie verde printr-o primă măsură, creșterea TVA-ului de la 5 la 9% pentru panouri fotovoltaice.

„Avem în vedere o decizie de politică publică complet incoerentă. Mergem pe traseul decarbonizării, vrem să înlocuim sursele poluante și ne angajăm în fața Comisiei Europene că vom face tranziția de la cărbune la alte surse de combustibil nepoluant, iar acum punem frână acestei mișcări care  a fost asumată de către piață și cetățenii sunt favorabili unei astfel de mișcări.

Citeștye și: ANRE vrea să limiteze capacitatea de producţie prin panouri fotovoltaice a prosumatorilor, care au început să stocheze şi să vândă energie

În afară de acest TVA crescut, se vorbește despre elemente precum limitarea conectării consumatorilor la rețea. Oamenii vor să își instaleze panouri dar ajung să nu se poată conecta la rețea, ceea ce este absolut absurd și contravine definiției de consumator și ideii de energie electrică verde. Este absurd. 

Se vorbește despre limitarea capacității instalației per locuință, ceea ce descurajează oamenii. Poate oamenii vor să-și cumpere o mașină pe care să o încarce cu ajutorul panourilor. Acum, Guvernul vine cu limitări care nu au o bază”, a declarat Corina Murafa, potrivit antena3.ro.