- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul scoate bani din Fondul de Rezervă pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

12 Oct, 21:02 • Cornel Ghimeșan
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în cadrul ședinței de Guvern, că a fost găsită o soluție pentru eradicarea crizei medicamentelor din spitale. Șeful Guvernului a subliniat că săptămâna viitoare vor fi alocați din Fondul de Rezervă suma de 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate.
Guvernul scoate bani din Fondul de Rezervă pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Guvernul scoate bani din Fondul de Rezervă pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale! Mai mult, Marcel Ciolacu a anunțat că alte 200 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de Rezervă pentru spitalele din România.

Citește și Criza de medicamente pentru boli cronice și alergii pune stăpânire pe România. Rafturile farmaciilor sunt goale. Măsurile luate de autorități

Guvernul scoate bani din Fondul de Rezervă pentru a rezolva criza medicamentelor din spitale!

„Am găsit o soluţie şi pentru sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente (…) Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Anunțul premierului a venit la numai o zi după ce directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a atras atenţia că România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici din spitale, în condiţiile în care unităţile medicale nu au bani să le cumpere.

„Din păcate situaţia aceasta am mai trăit-o cu foarte mulţi ani în urmă, pe timpul primei crize financiare, în perioada 2008-2010 când din cauza întârzierilor la plată şi din cauza întârzierilor privind fianţarea spitalelor s-au produs disfuncţionalităţi absolut asemănătoare cu cele de astăzi. De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situaţii, dar, din păcate, văd că ele revin”, a declarat Dan Zaharescu, potrivit News.ro.

Dan Zăhărăescu a subliniat că spitalele din România nu au mai făcut achiziţii de medicamente de câteva luni bune.

„Pe de-o parte sunt întârzierile la plată pentru medicamente în farmacii. Deja s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile care să zicem că ar fi fost perioada maximă care ar fi putut fi acceptată ca întârziere la plăţi. Pe de altă parte, avem nişte blocaje la nivelul spitalelor care nu au mai făcut achiziţii de câteva luni bune, deoarece nu au primit filele de buget. Cu toţii ştim că procedurile de achiziţie în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Şi sunt categorii variate de pacienţi cu boli cronice care sunt afectaţi de această situaţie, din păcate”, a mai spus Dan Zaharescu.

Citește și Se apropie criza? Prețurile cresc de la lună la lună. Zahărul, ouăle și medicamentele, în topul scumpirilor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult