- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au recenzat în martie, dar de abia acum sunt plătiți. Guvernul a decis sumele pe care le vor primi cei 20.000 de recenzori pentru chestionarele efectuate

22 Sep, 10:50 • Gabriela Andreescu
Persoanele care s-au implicat în calitate de recenzori în recensământul populaţiei şi locuinţelor, desfașurat în 2022, își vor primi remunerația binemeritată. Guvernul a făcut anunțul
Au recenzat în martie, dar de abia acum sunt plătiți. Guvernul a decis sumele pe care le vor primi cei 20.000  de recenzori pentru chestionarele efectuate

Cei 20.000 de recenzori implicați recensământul populaţiei şi locuinţelor, desfașurat în 2022, își vor primi remunerația binemeritată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru:

„Guvernul a adoptat astăzi hotărârea prin care sunt repartizate sumele necesare pentru a plăti cei aproximativ 20.000 de cetăţeni care s-au implicat în realizarea recensământului populaţiei şi locuinţelor. Potrivit primelor evaluări, este vorba de o economie de cel puţin 30 de milioane de lei faţă de fondurile estimate iniţial, această sumă urmând să fie distribuită celor care au contribuit şi merită mulţumiri în acest sens pentru realizarea recensământului populaţiei şi locuinţelor”, a declarat oficialul.

Te poate interesa și: 875 de lei pentru români. Pentru cine oferă statul acest ajutor

Cei 20.000 de recenzori se vor putea bucura de plata remunerației

Potrivit Hotărârii de Guvern, suma totală pentru efectuarea plăților este în cuantum de 162.423.000 lei. Banii trimiși de Executiv vor putea fi utilizați pentru plata recenzorilor pentru autorecenzarea asistată, recenzorilor, recenzorilor-șefi și coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș sau comună.

Decizia a fost îndelung așteptată de către recenzori care, deși au completat chestionare încă din luna martie, nu au fost plătiți nici până în acest moment, la mai bine de o lună și jumătate de când procesul a ajuns la final. De altfel, în cadrul diverselor reportaje prezentate în ultima perioadă de buletinele de știri, cei implicați în recensământ au declarat că nu se așteptau ca plățile să fie amânate atât de mult timp.

Cei 20.000 de recenzori au acum un motiv de bucurie
Cei 20.000 de recenzori au acum un motiv de bucurie

Instituția abilitată pentru plata sumelor datorate celor 20.000 de recenzori este Institutul Național de Statistică (INS).

Recenzorii sunt plătiţi cu 7 lei/chestionar, în cazul chestionarelor pentru recenzarea locuinţei, respectiv cu 3,5 lei în cazul chestionarelor de locuinţă.

Citește și: Mană cerească pentru crescătorii de animale! 185 de milioane de euro prin schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Conform datelor statistice centralizate, până la data de 20 iulie 2022 au fost recenzate la nivel național aproape 17 milioane de persoane, adică 87,4 % din populația rezidentă.

Participarea la recenzare a fost obligatorie, iar cei care au refuzat sau ignorat procesul de recenzare riscă amenzi usturătoare, de la 1.000 până la 3.000 de lei.

Şeful INS anunţă că populaţia României a scăzut de la 20,12 milioane, cât era la recensământul din 2011, la 19 milioane de locuitori.
”Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică. Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe. 600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS, la Realitatea.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult