- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul vrea să introducă creditul fiscal. Cum vor fi românii stimulați financiar

10 Jul, 13:25 • Bumbeneci Diana
Creditul fiscal, premiera pe care guvernul Ciolacu vrea să o introducă pentru stimularea financiară a românilor.
Guvernul vrea să introducă creditul fiscal. Cum vor fi românii stimulați financiar

În încercarea identificării unor forme de reglementare rapidă a sistemului e-Factura dedicat persoanelor fizice (B2C), Guvernul Ciolacu are în plan să introducă creditul fiscal. O măsură în premieră care vine în favoarea românilor, cu scopul de a combate evaziunea fiscală și a-i recompensa pe cei care solicită bonul fiscal cu un procent din valoarea cumpărăturilor.

Ce reprezintă creditul fiscal

Creditul fiscal, noua măsură de pe masa Executivului, va avea un sistem de cumul de procente din toate cumpărăturile pe care le facem, iar suma fie se rambursează cumpărătorului, fie este folosită de acesta ca o formă de compensare la taxe și impozite.

Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

credit fiscal
credit fiscal

Codul de identificare fiscală, un al doilea CNP pentru cumpărători
Pentru a nu se încălca normele GDPR, fiecare cumpărător persoană fizică ar obține un cod de identificare fiscală, considerat ca un al doilea CNP. Prin trecerea codului de identificare pe fiecare bon de cumpărături sau factură, se face cumulul creditului fiscal

Măsura este încă în dezbatere la nivelul ministerului de resort, pentru găsirea metodelor sigure prin care identitatea persoanele care cumpără online să fie protejată și totodată pentru a se stabili procentul din cumpărături care se va regăsi în creditul fiscal cumulat.

„Înseamnă procente de la 1-2-3%. Cumpărătorul nu trebuie să facă nimic și să solicite bonul fiscal. Este opțional. Este un model de studiu”, a mai spus ministrul Finanțelor.

La minister se analizează încă și modul în care vor fi alocate aceste coduri de identificare fiscală românilor, o posibilitate fiind transmiterea direct prin telefon.

Noua schimbare majoră pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu ar putea să o adopte de la 1 ianuarie 2026 are ca scop principal  stimularea financiară a cumpărătorilor pentru combaterea evaziunii fiscale, aceștia având o motivație în plus să solicite bonul sau factura la orice tip de cumpărături pe care le fac.

Citește și: Pensii iulie 2024. Banii ajung diferit la pensionari luna aceasta. Anunț CNPP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult