- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Hidroelectrica a ajuns printre liderii furnizării de energie. Compania este al doilea cel mai mare furnizor din piață

19 Jul, 08:31 • Lupu Alexandra
Hidroelectrica a devenit cel mai mare furnizor de energie concurențial și al doilea per total pe piață. Compania este proaspăt listată la BVB.
Hidroelectrica a ajuns printre liderii furnizării de energie. Compania este al doilea cel mai mare furnizor din piață

Hidroelectrica a dat lovitura! Compania a devenit lider în clasamentul furnizorilor de electricitate în regim concurențial și al doilea cel mai mare furnizor per total pe piață, arată datele analizate de profit.ro.

Hidroelectrica a dat lovitura

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, proaspăt listat triumfal la Bursa de Valori București (BVB). Compania a devenit lider în clasamentul furnizorilor de electricitate în regim concurențial și al doilea cel mai mare furnizor per total pe piață.

Vezi și: Ministrul Energiei face noi declarații despre plafonarea prețurilor la energie! Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu românii din peste 4,5 milioane de gospodării

Cota de piață deținută de Hidroelectrica este de 16.15% în primele 3 luni din 2023, pe piața de furnizare concurențială. Clasamentul este realizat în funcție de cantitatea de energie livrată. Compania a depășit Enel Energie (11,46%), Electrica Furnizare (10,61%) și Enel Energie Muntenia (9,41%).

În comparație, în 2022, Hidroelectrica a avut o cotă de piață de numai 6.80%, situându-se pe locul 6 în clasamentul concurențial. Cumulat, pe parcursul întregului an trecut, cota Hidroelectrica pe concurențial a fost de 9,23%, a patra la nivelul pieței. În primul trimestru din 2023, compania a avut o cotă de 13.09% pe totalul pieței de furnizare pentru clienți finali.

Ea a fost depășită doar de Electrica Furnizare (18.19%). În aceeași perioadă a anului trecut, compania a avut o cotă de 6.11% (locul 7 în clasament), respectiv, 8.04% pe tot anul 2022 (locul 5).

În primul trimestru din 2023, față de perioada similară din 2022, cantitatea totală de energie livrată de furnizori clienților finali a scăzut cu peste 11%. Concret, de la 12.588 la 11.337 GWh, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Hidroelectrica
Hidroelectrica

În primele 3 luni din 2023, Hidroelectrica și-a dublat valoarea veniturilor nefacturate și deci neîncasate pe segment de furnizare. Aceasta a crescut de peste 2,3 ori, de la 767,6 milioane lei la finalul anului trecut la 1,81 miliarde lei după primul trimestru din 2023. În același timp, veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 3.272 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

„În 2022, grupul a început implementarea unui nou sistem de facturare, aspect care, împreună cu modificările frecvente ale reglementărilor cu privire la prețurile de furnizare către consumatorii finali și cu creșterea semnificativă a numărului de clienți din segmentul de furnizare, a condus la o întârziere semnificativă în procesul de facturare și la un sold semnificativ al veniturilor nefacturate la 31 martie 2023 și 31 decembrie 2022”, se menționează în raportul Hidroelectrica.

Citește și despre: Anunț de ultimă oră cu privire la facturile tuturor românilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Deci banii de acolo nu îi putem retrage”