- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Hidroelectrica, călcată în picioare de ANAF! Compania dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

05 May, 08:34 • Constantin Cristina
Hidroelectrica a fost vizitată de trei ori de inspectorii Direcției Antifraudă din cadrul ANAF, începând de anul trecut, stabilind în urma controalelor o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 62 milioane de lei. Compania dă în judecată Fiscul.
Hidroelectrica, călcată în picioare de ANAF! Compania dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

Hidroelectrica, compania de stat, a primit o sumă suplimentară de plată în valoare de 62 de milioane de lei, în urma unor controale efectuare de inspectorii ANAF pe fondul aplicării legislației de supraimpozitare din sector, pentru care compania dă în judecată Fiscul pentru că a aplicat retroactiv legea, a informat profit.ro.

Citește și: Hidroelectrica, anunț important! Clienții nu trebuie să ignore email-ul trimis de către companie

Hidroelectrica, călcată în picioare de ANAF!

Un caz asemănător a fost și cu OMV Petrom. ANAF intenționa la finalul lunii martie să le aplice celor de la benzinărie decizie de impunere pentru o sumă suplimentară de 581 milioane de lei aferentă supraimpozitării din energie.

Potrivit legislației privind supraimpozitarea, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie anul trecut.

Cel mai mare producător de energie electrică din România a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea.

„Autoritățile fiscale române, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, au efectuat trei controale în cadrul grupului asupra taxei pentru producătorii de energie electrică, două pentru perioada 1 septembrie– 31 decembrie 2022 pentru societățile Hidroelectrica și Crucea Wind Farm, care au fost finalizate prin procesele verbale întocmite în data de 11 aprilie 2023, respectiv 12 aprilie 2023, și unul pentru perioada 1 aprilie- 31 august 2022, care a fost finalizat prin procesul verbal întocmit in data de 19 aprilie 2023. Conform procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie 2023, autoritățile (…) au identificat o problemă cu privire la data începând cu care a fost aplicată de către societate Legea nr. 357/2023”, este explicația.

Hidroelectrica, ANAF
Hidroelectrica, ANAF

Legea a fost publicată pe 16 decembrie anul trecut și a modificat modul de calcul al prețului net lunar de vânzare, prin limitarea veniturilor luate în calcul pentru supraimpozitare doar la cele din energia electrică produsă și vândută sau transferată între segmente, precum și prin limitarea cheltuielilor doar la cele din echilibrare, plafonate la 5%.

„Textul legii menționează că prevederile legii sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, însă societatea a aplicat legea începând cu data publicării, 16 decembrie 2022. Conform procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie, organele fiscale au aplicat modificările introduse de lege retroactive, începând cu 1 septembrie 2022 și, prin urmare, au calculat impozit suplimentar în valoare de 62,052 milioane lei.

Aplicabilitatea Legii nr. 357/2022 din 1 septembrie 2022 ar putea fi atacată pe motiv de neconstituționalitate având în vedere că articolul nr. 15 din Constituția României prevede că o lege dispune numai pentru viitor. Pe baza argumentului de neconstituționalitate, societatea va contesta în instanță taxa suplimentară stabilita de organele fiscale. Conducerea apreciază că exista argumente puternice pentru câștigarea acestui litigiu”, mai este arătat.

Alte articole: Hidroelectrica revine online! Ce modificări adoptă compania cu privire la plata facturilor