- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ifosele noii generații de ucenici din construcții: „Nu lucrez la înălțimi, nu mă urc pe schelă, nu ma voi chinui să car singur cine stie ce saci de ciment de 40-50 kg”

16 Nov, 23:24 • Gabriela Andreescu
Sectorul construcțiilor a fost puternic afectat în ultimii ani de lipsa de personal cauzată, pe de o parte, de plecarea multor români în străinătate, cât și, pe de altă parte, de lipsa de interes a noilor generații pentru o astfel de meserie.
Ifosele noii generații de ucenici din construcții: „Nu lucrez la înălțimi, nu mă urc pe schelă, nu ma voi chinui să car singur cine stie ce saci de ciment de 40-50 kg”

Puținii interesați care mai vor să lucreze în domeniu pun multe condiții la angajare. Un tânăr dornic să activeze în sectorul construcțiilor a dat un anunț pe o pagină de profil pe Facebook, în care listează o serie de pretenții:

„Va salut! Caut ceva de lucru, ca ajutor. Nu sunt meserias, dar mai ales pentru meseriasii care lucreaza singuri, stim ca inca o pereche de maini e binevenita.
Din pacate, as prefera sa dau o mana de ajutor pe lucrari la interior.
Nu lucrez la inaltimi, nu ma urc pe schela, nu ma apropii de margini de unde poate exista riscul de a cadea,” își începe tânărul pstare și, respectiv,
lista de pretenții
Tânărul listează muncile pe care este dispus să le facă în calitate de angajat pe șantier:
„De asemenea, bineinteles, ca in rolul de ajutor, ma voi ocupa de curatenie, ordine, mutarea, prepararea materialelor, dar, sa nu uitam ca sunt om. Nu am nici o problema in a manipula niste saci de glet/adeziv 20-25 kg, dar sub nici o forma nu ma voi chinui sa car singur cine stie ce saci de ciment de 40-50 kg.
In atentia celor amuzati care vor avea tentatia de a rade, as vrea sa va aduc la cunostinta ca nu toti s-au nascut fortosi sau nu au putut deveni fortosi datorita constitutiei fizice.”
Ucenicul ține să menționeze că integritatea sa fizică este de cea mai mare importanță:
„De asemenea, as mai vrea sa precizez ca integritatea mea fizica e mai importanta.
Sunt din Bucuresti, iar daca considerati ca ma pot incadra in nevoile dvs, astept un mesaj pentru a primi sau a oferi mai multe detalii.”
Tânărul ține să atenționeze  că nu este dispus să suporte aroganțe sau oameni nervoși:
„Rog fara aroganti, fara persoane care nu stiu sa isi stapaneasca nervii, prefer plata la zi”
În încheiere, solicitantul de muncă în construcții vine cu argmente în favoarea plății la zi:
„Da, stiu… Unii meseriasi prefera sa nu plateasca zilnic, pe motiv ca ii poate pleca oricand colegul. Pai… Cam asta este ideea, dar atata timp cat plata se face pe ziua muncita, voi nu aveti nici o pierdere.
Poate ar trebui sa va ganditi si de cealalta parte, sunt oameni care au muncit si nu si-au primit banutii
Am tinut neaparat sa mentionez cele necesare, ca sa evitam dezbateri inutile. Multumesc!”

Comentariile la postarea tânărului au fost împărțite între persoane care i-au dat dreptate, și altele care l-au ironizat mai mult sau mai puțin.

Sectorul construcțiilor a fost puternic afectat în ultimii ani de lipsa de personal
Sectorul construcțiilor a fost puternic afectat în ultimii ani de lipsa de personal
Cele în favoarea cerințelor tânărului îl felicită și îl sfătuiesc să continue pe această linie
„Bravo băiatule, cereți drepturile, că altfel, vei ajunge la un moment dat, cu probleme de sănătate, și nimeni nu va fi alături de ține. Trebuie să muncești că să trăieșți, nu să trăiești ca să muncești,” a scris un comentator.
„Îmi place că ai specificat în detalii ce poți să faci. Bravo! Prin asta nu va trebui să apară probleme cu cine dorește să te preia la muncă,”   a mai comentat un alt utilizator al rețelei sociale
Pe de altă parte, o mulțime de comentatori l-au ironizat pe tânăr:
„Și atunci vine întrebarea de ce în construcții??? Și nu la pază că acolo nu faci efort și stai și liniștit în baracă la căldură,” a scris un internaut.
„Caută-ți de lucru în alt domeniu, că ești prea mofturos pentru construcții, asta e sigur 100%,” l-a mai sfătuit un comentator.
Citește și: Se dau 700 de lei GRATIS de la stat pentru 4 milioane de români! Cine se califică pentru ajutorul de energie acordat de Guvern

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult