- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ignat 2024. Greşeala pe care o fac românii cu carnea porcului de Crăciun. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru şi avertizările ANPC

20 Dec, 10:13 • Dobran Viorel
Până la Crăciun a început deja numărătoarea inversă, astfel că românii se pregătesc intens pentru mesele de Sărbători. Piftia, mezelurile tradiționale, friptura și mai ales sarmalele – toate din carne de porc sunt vedetele de Sărbători.
Ignat 2024. Greşeala pe care o fac românii cu carnea porcului de Crăciun. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru şi avertizările ANPC

Ignat 2024. Carnea de porc este vedeta pe mesele de Sărbători așa că medicul Tudor Ciuhoidaru a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când mergem la cumpărături și cum alegem cel mai bine ingredientul pe care îl vom folosi în preparatele din acest an.

Totuși, nu de puține ori oamenii ajuns la Urgențe cu probleme digestive tocmai pentru că  nu au ținut cont de unde cumpără carnea de porc pentru masa de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru a discutat cu jurnaliștii WOWbiz.ro și ne-a spus la ce ar trebui să fim atenți când mergem să cumpărăm carnea de porc.

În cazul în care nu este depozitată cum trebuie, este congelată și dezghețată de prea multe ori și mai ales dacă locul din care o cumpărăm nu este unul certificat riscăm să ne confruntăm cu grave probleme de sănătate, unele dintre ele ajungând să ducă inclusiv la deces dacă se agravează.

Ignat 2024, tradiții și obiceiuri. Când se taie porcul de Crăciun

Așa cum prețurile pot crește accelerat în această perioadă din cauza speculei și calitatea poate să scadă semnificativ din aceleași motive. Nu de puține ori comercianții au profitat de anumite perioade în care au ales să vândă produse nu tocmai conforme, însă foarte dorite de clienți.

Ignat 2024. Carnea de porc este vedetă pe masa de Crăciun așa că trebuie să fim cât se poate de atenți atunci când o achiziționăm. Primul lucru pe care îl aduce în discuție medicul Tudor Ciuhodaru este, de departe, certificarea și locul din care produsul este achiziționat.

„În primul rând, carnea de porc trebuie să fie cumpărată dintr-un loc care are certificat, un loc sigur și un loc verificat. Riscul de trichineloză rămâne în continuare prezent, România are deja suficiente cazuri de trichineloză pentru ceea ce ar însemna o țară europeană”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Ignat 2024. La fel de importante sunt și mirosul și aspectul cărnii, elemente la care trebuie să fim cât se poate de atenți, tocmai pentru că aceste detalii pot ascunde adevărate probleme și bacterii ce condu la afecțiuni digestive nemiloase.

Ignat 2024

„Pe de altă parte, trebuie să fim extrem de atenți la tot ceea ce înseamnă aspect, culoare, miros și modul de depozitare. Nu uitați că trebuie să fim atenți și la situația aceea în care carnea este încălzită sau reîncălzită, congelată și decongelată pentru că riscul major se întâmplă și în magazine.

Enterocolitele sunt și ele o caracteristică a acestei perioade, dincolo de trichineloză. Trebuie să menționăm faptul că din trichineloză se moare și se poate muri din asta și în secolul XXI așa că nu ar merita riscul pentru doar câțiva lei economisiți. Știu că sărăcia este cea care ne îmbolnăvește pe mulți dintre noi, iar a cumpăra din portbagaj, de la colțul străzii sau cine știe de unde odată că nu știm cum a fost tăiată, când a fost tăiată și prelucrată carnea respectivă”, a mai precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Ignat 2024. Riscurile pe care le aduce carnea de porc la masa de Crăciun

În cazul în care nu suntem atenți de unde și cum achiziționăm carnea de porc, există riscul ca produsul tradițional să se transforme într-un adevărat dușman al organismului. Pe lângă problemele digestive minore, există și altele trichineloza fiind unul dintre motivele pentru care încă se mai moare în România.

„Gastroenteritele nu țin cont doar de trichineloză, ci și de condițiile de igienă și de prepararea cărni, de transport. Trebuie să ținem minte că gastroenteritele, enterocolitele și toxiinfecțiile alimentare sunt boli de mâini murdare.

Transportul și prelucrarea necorespunzătoare, mai ales când vorbim despre o sursă neautorizată, poate duce la niște riscuri.

 În ceea ce privește carnea de porc, riscurile sunt legate de condițiile de prelucrare, transport și depozitare, iar aici pot cauza o gamă largă de gastroenterite, enterocolite și toxiinfecții alimentare. Există riscul să fie Trichinella spiralis și să nu fie depistată în carnea de porc.

Pentru aceasta din urmă sunt niște teste standard care se fac la carnea de porc și cel mai bine ar fi să duceți un fragment la medicul veterinar ca să nu aveți probleme de genul acesta”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.

Ignat 2024: Aveți grijă de unde cumpărați carne! Sfaturi de la ANPC pentru români, de sărbători

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) oferă românilor recomandări privind achiziția produselor din carne. Aceștia susțin că trebuie să fim foarte atenți de unde cumpărăm carne, deoarece putem avea parte de mari surprize. Astfel, ANPC oferă câteva sfaturi utile privind produsele din carne pe care le cumpărăm.

  • Trebuie să fim atenți la aspect și miros înainte să cumpărăm carnea. În cazul în care nu vedem produsele din vitrină bine, trebuie să solicităm vânzătorului să le arate. În cazul în care au culoarea schimbată, miros diferit sau arată ca și cum ar fi vechi, trebuie să nu le cumpărăm.
  • Trebuie să citim etichetele, în cazul în care magazinele nu au un sistem de autoservire. Este recomandat să rugăm vânzătorul să arate eticheta produsului, pentru a verifica ce ingrediente conține și dacă este în termenul de valabilitate.
  • Trebuie să verificăm termenul de valabilitate și să nu cumpărăm produse dacă avem dubii legate de calitatea lor, sau dacă eticheta este greșită, incompletă, modificată, sau dacă termenul său de valabilitate este depășit.
  • Trebuie să păstrăm bonul de la casă, acest lucru fiind necesar dacă dorim să facem o reclamație privind calitatea sau siguranța unui produs.
  • Trebuie să evităm locurile neautorizate și să nu cumpărăm carne sau produse din carne din spații ce nu sunt autorizate (cum sunt tarabele neoficiale sau piețele improvizate). Acolo, condițiile optime de transport, vânzare și depozitare nu sunt respectate, iar produsele pot să fie nesigure pentru consum.

Consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită atunci când achiziţionează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât şi pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esenţial să verificaţi cu atenţie eticheta, să observaţi aspectul şi mirosul produselor şi să refuzaţi orice preparat care ridică suspiciuni privind prospeţimea sau conformitatea.

Citește și: De unde provin cotletul și ceafa de porc vândute la Kaufland. Puțini români se uită pe etichetă

De asemenea, vă încurajăm să cumpăraţi exclusiv din locaţii autorizate şi să solicitaţi bonul fiscal, un document esenţial în cazul în care doriţi să reclamaţi un produs neconform. Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătăţii dumneavoastră”, a spus Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Nea Gică, instructorul de schi ”minune”, la aproape 100 de ani: ”Să nu mă părăsiți și să ne vedem sănătoși”
Nea Gică, instructorul de schi ”minune”, la aproape 100 de ani: ”Să nu mă părăsiți și să ...
Cum să găsești bilete de avion extrem de ieftine. Trucul pe care Google îl ține ascuns
Cum să găsești bilete de avion extrem de ieftine. Trucul pe care Google îl ține ascuns
Ceaiul minune care reglează nivelul zahărului din sânge. Conține de peste 20 de ori mai mult calciu decât laptele
Ceaiul minune care reglează nivelul zahărului din sânge. Conține de peste 20 de ori mai mult calciu ...
Cursa pentru inteligența artificială. Disputa se ține între SUA și China, în timp ce Europa rămâne pe margine
Cursa pentru inteligența artificială. Disputa se ține între SUA și China, în timp ce Europa rămâne ...
Test de perspicacitate. Găsește trei diferențe între cele două imagini
Test de perspicacitate. Găsește trei diferențe între cele două imagini
Amestecul ieftin care te scapă de dăunători. Ai nevoie de aceste ingrediente din bucătărie
Amestecul ieftin care te scapă de dăunători. Ai nevoie de aceste ingrediente din bucătărie
Zodii care nu știu ce înseamnă bunele maniere. Te scot din sărite de fiecare dată, sunt imposibil de suportat
Zodii care nu știu ce înseamnă bunele maniere. Te scot din sărite de fiecare dată, sunt imposibil ...
Ardei umpluți cu un ingredient special. Combinația inedită care transformă rețeta într-o delicatesă
Ardei umpluți cu un ingredient special. Combinația inedită care transformă rețeta într-o delicatesă
Ce semnificație are codul secret de pe etichetele fructelor și legumelor din supermarket. Ascunde informații foarte prețioase pentru consumatori
Ce semnificație are codul secret de pe etichetele fructelor și legumelor din supermarket. Ascunde informații ...
Metoda finlandeză prin care poți menține casa călduroasă pe timpul iernii
Metoda finlandeză prin care poți menține casa călduroasă pe timpul iernii
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor din România
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor ...