- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

IKEA se pregătește să dea lovitura. Compania lansează o ofertă de energie electrică pentru consumatorii casnici. Ce facturi vor plăti românii

05 Aug, 09:00 • Lupu Alexandra
Surpriză pentru români! IKEA lansează o ofertă de energie electrică pentru consumatorii casnici din România.
IKEA se pregătește să dea lovitura. Compania lansează o ofertă de energie electrică pentru consumatorii casnici. Ce facturi vor plăti românii

IKEA a lansat o ofertă de furnizare de energie pentru consumatorii casnici din România, informează profit.ro. Prețul este unul reglementat, de 0.68 lei/KWh pentru un consum de sub 100KWh/lună, un tarif de 0.8 lei/KWh pentru un consum între 100.01 și 255KWh/lună, și totodată, un preț de 1.3 lei/KWh pentru un consum de peste 255KWh/lună.

IKEA, surpriză pentru români

EWIND SRL este firma care a absorbit toate companiile de energie responsabilă achiziționate de grupul Ingka, acționarul IKEA în România. Compania a lansat o ofertă de furnizare de energie pentru consumatorii casnici din România, având un preț reglementat de 0.68 lei/KWh pentru un consum de sub 100KWh/lună, un tarif de 0.8 lei/KWh pentru un consum între 100.01 și 255KWh/lună, și totodată, un preț de 1.3 lei/KWh pentru un consum de peste 255KWh/lună.

Citește și despre: Ministrul Energiei, noi detalii despre proiectul hidrocentralei cu pompaj Tarnița: „Sper să îl putem termina într-un termen de un an de zile”

Firma deține capacități de producție ce pot asigura echivalentul consumului a 150.000 de gospodării din România. Mai exact, echivalentul a 65 de magazine IKEA, arată datele analizate de profit.ro. Oferta propriu zisă a EWIND SRL este valabilă până la sfârșitul anului pentru București și are un preț final de 1.19 lei/KWh, sub cel reglementat, de 1.3 lei/KWh, la care îi facturează pe clienții cu un consum de peste 255 KWh/lună.

În acest caz, tariful va fi calculat „prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 15% din media anterior menționată, la care se vor adăuga tarifele reglementate stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”.

IKEA
IKEA

Consumatorii casnici din România care vor să semneze contractul de furnizare de energie electrică cu IKEA trebuie să-și calculeze atent consumul de electricitate. În cazul în care consumul este mai mare de 15% decât prognoza declarată, clientul trebuie să plătească furnizorului bani în plus.

„În cazul în care consumul Clientului se abate de la prognoza de consum declarată, cu mai mult de 15%, Clientul va achita Furnizorului orice sume plătite in plus de acesta în Piața de echilibrare. Cantitatea totală contractată va fi cea comunicată de către client”, se arată în ofertă.

Prețurile de pe piața de echilibrare sunt unele extrem de ridicate. Concluzia este menținută și dacă vorbim în comparație cu cele de pe Piața spot pentru ziua următoare. IKEA a decis ca Dan Holding MGM SRL, Green Energy Farm, Soft Group și Eol Energy, companiile producătoare de energie eoliană deținute de Ingka Investments România să fie absorbite de EWIND SRL la începutul anului trecut.

Vezi și: România, printre țările cu cel mai mare potențial de energie solară din Europa. Peste 50% va fi furnizată de panourile fotovoltaice de pe acoperișuri până în 2030