- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În atenția tuturor cetățenilor români! Ministrul de Interne anunță data când actele de stare civilă vor fi disponibile în format electronic!

11 Nov, 13:27 • Oprea Alina
Ministrul de Interne face un anunț în premieră în administrația din România. Actele de stare civilă vor fi disponibile în format electronic în curând!
În atenția tuturor cetățenilor români! Ministrul de Interne anunță data când actele de stare civilă vor fi disponibile în format electronic!

Ministrul de Interne face anunțul conform căruia va anunța când vor fi disponibile actele de stare civilă în format electronic. Acest proiect care prevede digitalizarea actelor de stare civilă a început în anul 2018, iar de atunci s-a lucrat la arhivarea a peste 60 de milioane de certificate de naștere, de căsătorie și de deces.

Citește mai multe despre: Aderarea României la Schengen ar putea fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 19 octombrie. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: „A fost subliniată determinarea României de a finaliza dosarul aderării”

Ministrul de Interne face un anunț important!
Ministrul de Interne face un anunț important!

Ministrul de Interne, despre disponibilitatea actelor de stare civilă în format digital!

S-a anunțat, în premieră, ca actele de stare civilă vor fi disponibile în format digital în curând, atât pentru funcționarii publici, cât și pentru toți cetățenii români.

“Este vorba de digitalizarea a 68,5 milioane de acte de stare civilă: certificate de naștere, certificate de căsătorie, divorț, deces, care sunt emise de autoritățile din România, pe o plajă de 100 de ani.

Deci din 1921 până în 2021, aceste acte au fost digitalizate, iar procesul va continua.

Vor fi instalate terminale care vor opera sistemul în peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale din România.

Practic, fiecare cetățean va accesa acest sistem, o bază de date, de la orice computer pe un sistem parolat, evident, cu nivele de acces, astfel încât să-și obțină actele de stare civilă, oriunde s-ar afla în lume, prin intermediul tehnologiei online.”, a declarat Ministrul, potrivit bugetul.ro.

Acesta a oferit un răspuns ferm cu privire la data disponibilități acestui sistem și ce condiții trebuie îndeplinite.

“Testele pentru trecerea de la faza de pilot, către faza de operare au fost finalizate. Încep acum programele de pregătire tehnică, cu cei care vor opera sistemul.

Începând cu luna ianuarie, toate aceste proceduri vor putea fi finalizate, astfel încât, anul viitor, orice cetățean va putea accesa această bază de date, foarte simplu, dintr-un sistem de acces, pe o platformă parolată.

Odată validat documentul, el va putea fi folosit în fața oricăror autorități, nu va mai fi nevoie să reluăm procedura de fiecare dată.”,  a comunicat Cătălin Predoiu, Ministru de Interne, potrivit celor notate de Antena 3, conform sursei citate.

Citește mai multe despre: Ministrul de Interne austriac sfidează România de față cu omologul său, Cătălin Predoiu „Nu suntem deschişi pentru extinderea sistemului Schengen”