- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În ciuda crizei economice, românii au cheltuit 2,5 miliarde de euro pe călătorii în străinătate vara aceasta

18 Oct, 11:38 • Bumbeneci Diana
Sezonul estival nu a ținut cont de criza din România și nici de veniturile mici ale multor persoane. Se pare că marea vacanţă estivală a costat anul acesta nu mai puțin de 2,5 mld. euro.
În ciuda crizei economice, românii au cheltuit 2,5 miliarde de euro pe călătorii în străinătate vara aceasta

Românii au cheltuit nu mai puțin de 2,5 mld. de euro pe călătorii în străinătate vara aceasta. Cifrele scot în evidență o investiție dublă faţă de vara anului 2019. Aceasta este cea mai mare sumă înregistrată pe deplasări în străinătate de până acum. Deși inflația a distrus pe deplin puterea de cumpărare, numărul celor care pleacă în vacanţe în afara ţării este în creştere. Se întâmplă acest lucru datorită ofertelor din numeroase țări, comparativ cu turismul scump din România.

Românii au cheltuit 2,5 miliarde de euro pe călătorii în străinătate

Românii au cheltuit 2,5 miliarde de euro pe călătorii în străinătate vara aceasta, nivel în creştere cu 19% faţă de vara trecută, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Banca Națională a României. Se pare că suma este de două ori mai mare faţă de cea înre­gis­trată în vara lui 2019, anul de referinţă în turism. Cei mai mulţi bani au fost chel­tuiţi în lunile iulie şi august, câte 900 de milioane de euro lunar, iar în iunie românii au lăsat în străinătate 700 mil. euro, mai arată datele BNR. Specialiștii băncii se așteaptă ca în perioada sărbătorilor de iarnă să se raporteze, din nou, o creștere semnificativă a interesului pentru zonele de peste graniță.

călătorii
călătorii

Spre comparaţie, în 2019, anul de referinţă din turism, cel mai bun până la începerea pandemiei, românii cheltuiau pe lunile de vară în deplasările în străinătate doar 1,2 miliarde de euro. În prezent însă, interesul românilor crește atunci când vine vorba despre destinațiile de peste graniță, asta deoarece ofertele sunt mult mai bune atât în extrasezon, cât și în celelalte perioade ale anului, mai ales la categoria „all inclusive”. Cele mai căutate sunt zonele de litoral, zonele de munte, dar și zonele de agrement sau SPA, iar interesul crește acolo unde se fac oferte speciale pe un număr mare de nopți și pentru întreaga familie.

Vezi și: Guvernul ieftinește alimentele înainte de sărbători. S-a decis oficial că plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu 3 luni

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult