- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În pragul falimentului, românii din sectorul creșterii vacilor nu primesc mai mult sprijin. Daea: „Mi-aș fi dorit și eu să putem da subvenția pe litrul de lapte, dar nu putem”

23 Dec, 11:40 • Bumbeneci Diana
Crescătorii de vaci nu pot primi tot ce au cerut de la Ministerul Agriculturii. Petre Daea anunță că subvenția per litru de lapte nu se poate face.
În pragul falimentului, românii din sectorul creșterii vacilor nu primesc mai mult sprijin. Daea: „Mi-aș fi dorit și eu să putem da subvenția pe litrul de lapte, dar nu putem”

Lovitură pentru crescătorii de vaci. Fermierii au cerut subvenție per litru de lapte, însă regulamentul european nu permite acest lucru. Liderul MADR, Petre Daea, a făcut anunțul.

Crescătorii de vaci nu primesc subvenție per litru de lapte

În situația în care sectorul creșterii vacilor de lapte este din ce în mai afectat de criza din România, iar tot mai multe ferme sunt în pragul falimentului, fermierii din acest sector au cerut ajutor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Oamenii vor să primească sprijin mai mult pentru a putea trece peste această perioadă dificilă. În acest context, MADR a răspuns cu o schemă de ajutor de 73 euro/cap de animal, însă nemulțumirile din rândul producătorilor de lapte au continuat, deoarece oamenii consideră că banii nu sunt de ajuns.

Fermierii ar fi preferat o subvenție pe litrul de lapte comercializat, în așa fel încât să fie luate în calcul și performanțele animalelor, nu doar numărul lor. Cu toate acestea însă,  acest lucru nu este posibil. Potrivit ministrului Petre Daea, deși este de acord cu cerințele văcarilor, acesta spune că regulamentul european nu-i dă voie să acorde o subvenție pe litrul de lapte.

Citește și: Vin bani de la APIA. Directorul Adrian Pintea confirmă când vor fi făcute plățile

Pere Daea, despre sprijinul crescătorilor de vaci
Pere Daea, despre sprijinul crescătorilor de vaci

„Noi am gândit bine, am gândit în așa fel încât să ajutăm sectorul și să nu facem altceva decât să punem în mișcare niște instrumente care vin în sprijinul fermierilor. Și am făcut-o. Mi-aș fi dorit și eu să putem da subvenția pe litrul de lapte, dar nu putem. Nu ne lasă regulile în care suntem, ale Uniunii Europene.

Am spus-o foarte clar și cred că trebuie să reținem, odată pentru totdeauna. 75% din bugetul pentru agricultură este alimentat din fondurile europene. Aceste fonduri europene se dau într-un concept ce care l-am croit împreună, l-am aprobat împreună și pe care trebuie să-l implementăm cu exactitate, în așa fel încât să nu ajungem în situația de a da înapoi banii.

În Politica Agricolă Comună nu se acceptă niciun ajutor de stat pe unitate de produs, ci pe animal și pe suprafață. E adevărat că logica mă îndeamnă să spun că ar fi mai bine să dăm pe unitate de produs, dar nu se poate. Motiv pentru care toate subvențiile date în România se dau pe suprafață și pe cap de animal”, a precizat Petre Daea în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Ai mai putea citi: Avertisment sumbru al fermierilor! Prețurile la alimente vor crește în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult