- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin bani de la APIA. Directorul Adrian Pintea confirmă când vor fi făcute plățile

23 Dec, 08:44 • Bumbeneci Diana
Românii primesc bani de la APIA în următoarele zile. Plățile vor fi făcute între Crăciun și Revelion.
Vin bani de la APIA. Directorul Adrian Pintea confirmă când vor fi făcute plățile

Vești bune pentru români, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) continuă plățile pentru fermierii români și între Crăciun și Anul Nou. Anunțul a fost făcut de directorul general al instituției, Adrian Pintea, conform AgroTV.

Banii de la APIA vor fi livrați la timp

Potrivit managerului Adrian Pintea, APIA și-a depășit deja obiectivul setat pentru anul 2022, însă autorizarea la plată va continua până la sfârșitul anului, astfel încât banii să ajungă cât mai repede la cât mai mulți fermieri.

Citește și: Producătorii de carne de porc recunosc că sunt la limita supraviețuirii. Ioan Ladoși: „Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creșterea prețurilor la materiile prime”

Adrian Pintea APIA
Adrian Pintea APIA

„Campania de autorizare la plată a avansului a început în 16 octombrie, a fost finalizată la 30 noiembrie, am reușit să plătim 1,310 miliarde euro. Acești bani sunt asigurați în prima fază de la bugetul de stat, iar zilele trecute s-a primit confirmarea de la Comisia Europeană că aceste sume vor fi rambursate integral statului român în prima zi lucrătoare a anului viitor.

În 5 decembrie am început plățile finale și pot să spun că deja, aproape 600.000 de fermieri sunt autorizați la plata finală. Ne-am dorit ca undeva la 300 de milioane de euro să acordăm în această lună, dar deja am depășit 480 de milioane de euro, iar plățile se fac în continuare. Am vorbit cu cei de la economic și plățile vor continua până în data de 30 decembrie”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este o agenție din România care funcționează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, înființată în anul 2004. Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanțate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvențiile se acordă sub formă de plăți directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și în cadrul măsurilor de piață pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune.

Ai mai putea citi: Românii vor fi despăgubiți pentru pământurile afectate de secetă! Petre Daea anunță când vor primi banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult