- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă o lovitură pentru companiile românești. O firmă-simbol, cu peste 100 de ani de existență, s-a închis definitiv, din cauza concurenței neloiale

29 Nov, 12:49 • Stefan Simion
Afacerile autohtone, în special cele vechi, cunoscute de majoritatea românilor, continuă să se închidă pe bandă rulantă. Un exemplu în acest sens reprezintă o cunoscută companie, înființată în anul 1911. 
Încă o lovitură pentru companiile românești. O firmă-simbol, cu peste 100 de ani de existență, s-a închis definitiv, din cauza concurenței neloiale

Fabrica Clujana a intrat în faliment. Consilierii județeni au luat decizia să curme suferința companiei, aflată în pierdere de ani de zile, informează presa din Cluj.

În 24 noiembrie, societatea Clujana, prin directorul Oancea Călin, a solicitat aprobarea formulării de către societate a unei cereri, la instanța judecătorească pentru declararea falimentului.

ANAF spune că la data de 17 iunie 2022 societatea figura cu obligații fiscale neachitate în sumă de 3.730.337 lei. Pentru a recupera din datorii, ANAF a trecut în octombrie la procedura de valorificare a bunurilor mobile/imobile sechestrate.

Clujana s-a mai aflat în procedură de insolvență, însă în 2020 s-a dispus închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitatea economică.

Potrivit legii, nu se mai poate propune un plan de reorganizare dacă în ultimii cinci ani de zile fabrica a mai fost subiect al procedurii insolvenței. Din acest motiv, pentru Clujana nu a mai putut beneficia de o nouă reorganizare.

„Falimentul societății nu va produce un impact socio – economic major, în condițiile în care activitatea de producție a încetat deja”, a transmis Consiliul Județean Cluj.

 

Dezvăluiri despre fabrica Clujana: „A ajuns unde este pentru că anumiți directori au căpușat fabrica”

 

Salvarea brandului ar putea veni de la Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj. Directorul general și-a exprimat disponibilitatea de a prelua marca românească.

Potrivit președintelui Consiliului Județean, Alin Tușe, concurența neloială și internaționalu au distrus fabrica Clujana, neprotejată suficient de stat.

„Fabrica nu a ajuns unde este pentru că anumiți directori au căpușat fabrica. Poate fi vorba de un management discutabil la anumite momente, dar nu e o fabrică căpușată. Nimeni nu a furat din Clujana. S-a simțit concurența națională și internațională. Poate o vom reporni cu o infuzie de capital străin, poate la nivel mai mic, la nivelul unei fabrici mai mici, Clujana poate să continue. Un privat care vine nu e un hoț. Dacă vine cineva care spune că dorește să cumpere cu brandul Clujana și să continue să facă încălțăminte, de ce nu? Foarte bine, până la urmă, fabricile de stat foarte puține mai răzbesc cu acționariat de stat. Statul e un manager mai slab decât managerii de la privat.

Important e să o repornim, să o punem pe picioare, să putem angaja un număr de oameni care să aibă un salariu cinstit, statul nu va putea investi bani în fabrică, Consiliul Județean nu are cum să ia bani de la fabrică să ia bani să investească într-o fabrică de pantofi, nu ne pricepem și nu e menirea noastră ca administrație publică locală să administrăm fabrici. Dacă cineva e interesat să vină, să se facă o evaluare, și dacă cineva va dori îl ajutăm să repornească fabrica”, a declarat săptămâna trecută, Alin Tișe.

 

Istoria companiei Clujana, pe scurt

 

Clujana a fost o fabrică de încălțăminte din municipiul Cluj-Napoca, înființată în anul 1911. În perioada interbelică era cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

În 1948, Clujana a fost naționalizată de comuniști și a fost redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar apoi „SC Clujana SA”.

În 1980, fabrica preluată de Nicolae Ceaușescu era cea mai mare fabrică de pantofi din estul Europei, cu peste 8.000 de angajați. Avea secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult