- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă un oraș adoptă munca de 4 zile. Programul intră în vigoare în această vară 

19 Apr, 08:33 • Bumbeneci Diana
Încă un oraș din Europa adoptă săptămâna de lucru de patru zile. Programul intră în vigoare în această vară.
Încă un oraș adoptă munca de 4 zile. Programul intră în vigoare în această vară 

Tot mai multe orașe adoptă lucrul de 4 zile. Angajații din Wedel din districtul Pinneberg vor putea începe weekendul de joi după-amiază. Orașul Wedel dorește să permită angajaților săi să lucreze patru zile pe săptămână, acesta fiind prima localitate din Germania care introduce săptămâna de muncă de patru zile.

Încă un oraș adoptă munca de 4 zile

„Datorită acestui model, orașul Wedel este prima municipalitate din Germania care aduge noi modele în flexibilizarea muncii”, este un anunț postat pe site-ul orașului.

Job 4 zile
Job 4 zile

Orașul în sine vrea să devină mai atractiv ca angajator, din cauza posturilor neocupate.

„În doar două-trei luni, dorim să permitem tuturor să lucreze o săptămână de patru zile. Fără nicio modificare a salariului”, a declarat managerul de resurse umane Jörg Amelung.„Săptămâna completă de lucru, fie că este de 20, 35 sau 41 de ore, va fi repartizată pe patru zile acolo unde este posibil și de dorit din motive de afaceri”, a precizat Amelung.Un purtător de cuvânt al orașului a declarat că autoritățile au aprobat planul la ședința consiliului de săptămâna trecută. În prezent, se lucrează la pregătirea contractului de prestări servicii necesar ca bază legală.Săptămâna de lucru de patru zile urmează să intre în vigoare în două luni. În principiu, toți cei aproximativ 430 de angajați ar putea beneficia de el. „Presupunem că aproximativ 80% dintre angajați, dacă își exprimă o astfel de dorință, vor folosi modelul dezvoltat”, a spus purtătorul de cuvânt.

Nevoie acută de personalPrea mulți angajați părăsesc administrația sau se pensionează, se plânge Jörg Amelung.

În toată Germania vom pierde 1,3 milioane de angajați în sectorul public în următorii opt până la zece ani. Asta înseamnă că avem un număr mare de cerințe de personal. Și, în același timp, există cu aproximativ 30 la sută mai puțini potențiali solicitanți”.

Anul trecut, în Wedel au fost 119 anunțuri de angajare.

„Uneori a trebuit să facem publicitate pentru anumite posture de două sau trei ori”, relatează Amelung, scrie ziarulromanesc.de.

Vezi și: Cât ar trebui să fie pensia românilor pentru un trai decent. Marius Budăi: „Am spus-o şi în 2010, 2012 când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluţie”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult