- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep înscrierile la grădiniță și creșă. Cum poți verifica dacă grădinița sau creșa la care vrei să îți înscrii copilul este acreditată

27 May, 11:38 • Andrei Alina
Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni, 27 mai, şi se încheie pe 14 iunie - prima etapă, potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul Educaţiei. Părinții trebuie să depună o cerere la grădinița sau creșa pe care o aleg pentru copiii lor.
Încep înscrierile la grădiniță și creșă. Cum poți verifica dacă grădinița sau creșa la care vrei să îți înscrii copilul este acreditată

S-a dat startul înscrierelor la grădiniță și creșă. Pentru copiii care nu au mai fost la creșă sau grădiniță, prima etapă de înscriere pe baza celor trei opţiuni exprimate de părinţi are loc între 27 mai şi 14 iunie,  potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul Educaţiei.

Părinții pot depune o cerere cu 3 opțiuni la o creșă sau grădiniță, aceasta cuprinzând mai multe etape.

Potrivit ghidului publicat de Ministerul Educației, în grupele de creșă pot fi înscriși copiii cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani, iar la grupele de grădiniță, cei cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani.

În 14 iunie, unitățile școlare vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere.

 

Cum poți verifica dacă grădinița sau creșa la care vrei să îți înscrii copilul este acreditată

An de an numărul locurilor în creșe și grădinițe aflate în subordinea autorităților locale sau a Ministerului educației este mult mai mic decât numărul necesar, numărul efectiv de copii care ar trebui să urmeze aceste forme de educație. Așa se face că în ultimii ani, numărul grădinițelor și creșelor private a crescut. Însă, atenție, nu toate sunt acreditate de stat.

Citește și: Înscrierea la grădiniță și creșă 2024. Ligia Deca anunță calendarul și ce reguli trebuie să respecte părinții

Ca părinte, trebuie să vă informați pentru a vă asigura că grădinița sau creșa funcționează legal, mai ales că grupa mijlocie și grupa mare la grădiniță au devenit obligatorii și la final de grădiniță aveți nevoie de adeverință pentru a înscrie copilul la școală.

Pentru a venifica dacă grădinița sau creșa sunt acreditate puteți consulta listele grădinițelor pe site-urile inspectoratelor județene. De asemenea, lista grădinițelor particulare autorizate să funcționeze provizoriu, poate fi și ea consultată pe ARACIP.

Cea de-a doua etapă de înscriere este cuprinsă între 17 iunie şi 5 iulie, la această din urmă dată fiind anunţate listele copiilor înscrişi şi locurile rămase libere.