- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep verificările în magazine! Marcel Ciolacu trimite Consiliul Concurenței să verifice dacă au scăzut prețurile la alimente. „Vom face o analiză comparativă”

01 Aug, 11:56 • Lupu Alexandra
Decizie fără precedent în prima zi de ieftiniri! Consiliul Concurenței verifică prețurile la alimentele de bază în marile lanțuri de magazine.
Încep verificările în magazine! Marcel Ciolacu trimite Consiliul Concurenței să verifice dacă au scăzut prețurile la alimente. „Vom face o analiză comparativă”

Consiliul Concurenței anunță acțiuni ample de verificări pentru a vedea care este măsura în care marile lanțuri de magazine au aplicat prevederile OUG pentru combaterea creșterii prețurilor la alimentele de bază. Consiliul Concurenței va face o analiză comparativă a tarifelor actuale și celor de dinaintea emiterii ordonanței, informează stiripesurse.ro.

Consiliul Concurenței face verificări în magazine

Președintele autorității pentru Concurență, Bogdan Chiriţoiu, a confirmat că vor exista verificări de mare amploare în marile magazine. Reprezentanții vor să se asigure că prețurile sunt mai mici pentru alimentele de bază. Aceștia vor face o analiză comparativă între tarifele actuale și cele de dinaintea emiterii ordonanței.

Citește și despre: Încep ieftinirile în magazine! Cum se pot asigura românii că achiziționează alimente la un preț mic? Detaliile la care trebuie să fie atenți consumatorii

„Am demarat o amplă acţiune pentru a vedea în ce măsură companiile au aplicat prevederile ordonanţei de urgenţă care instituie unele măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Pe baza informaţiilor primite de la companii şi a datelor pe care le-am strâns până acum cu ajutorul platformei Monitorul Preţurilor, vom face o analiză comparativă a preţurilor la raft actuale faţă de cele de dinaintea emiterii ordonanţei. Cred că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele rezultate”, explică el.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că acțiunea de monitorizare a marilor lanțuri de magazine va continua. Consiliul Concurenței va colabora din acest punct de vedere cu Ministerul Agriculturii și Agenția Națională de Administrare Fiscală. În funcție de rezultatele obținute, vor fi discuții cu reprezentanții Guvernului. Astfel, comercianții trebuie să se aștepte la mai multe măsuri, dacă nu respectă noile prevederi.

Magazin
Magazin

Reducerea adaosului comercial se aplică începând de astăzi, 1 august, pentru o perioadă determinată de 3 luni. Ordonanța de urgență pentru stoparea creșterii prețurilor la anumite produse a fost aprobată în data de 30 iunie de Guvern. Astfel, următoarele alimente se regăsesc la un preț mai mic în marile magazine:

– pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300 de grame şi 500 de grame

– lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

– brânză telemea din lapte de vacă vrac

– iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame

– făină albă de grâu „000” 1 kg

– mălai 1 kg

– ouă de găină calibrul M 10 buc

– ulei de floarea-soarelui 1l

– carne proaspătă de pui*

– carne proaspătă de porc**

– legume proaspete vrac***

– fructe proaspete vrac****

– cartofi proaspeți albi vrac

– zahăr alb tos 1 kg.

„* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă”, se arată în OUG adoptată de Guvernul Ciolacu.

Citește și despre: Ce se întâmplă cu prețurile la alimente? Guvernul a promis prețuri mai mici, dar comercianții nu știu cum să aplice ieftinirile. „Ordonanța nu se poate aplica”