- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începând cu 25 octombrie, fermierii vor primi un nou sprijin. Sunt 150 de milioane de euro puse în joc

17 Oct, 13:19 • Bumbeneci Diana
Secretarul de stat în MIPE – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedüs a vorbit despre un ajutor pe care îl vor primi fermierii. Începând cu 25 octombrie se alocă un buget de 150 de milioane de euro pentru un nou proiect.
Începând cu 25 octombrie, fermierii vor primi un nou sprijin. Sunt 150 de milioane de euro puse în joc

Fermierii primesc sprijin. Se pregătește un nou ajutor pentru sectorul agricol. Pe 25 octombrie fermierii vor putea primi ajutor, în noul proiect fiind depus un buget alocat de 150 de milioane de euro, bani care sunt destinați retehnologizării, conform Agrointel.

Fermierii primesc bani prin IMMRECOVER

Anunțul privind lansarea noilor sume a fost făcut de secretarul de stat în MIPE – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedüs. Acesta a făcut mai multe declarații, în cadrul primului târg dedicat fermei de familie, Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022.

Începând cu 25 octombrie, fermierii vor primi un nou sprijin. Sunt 150 de milioane de euro puse în joc
Începând cu 25 octombrie, fermierii vor primi un nou sprijin. Sunt 150 de milioane de euro puse în joc

„În 25 octombrie lansăm Axa 4.1.1. BIS în care agricultura va avea 150 de milioane de euro destinate IMM-urilor din agricultură deci domnilor fermieri vă rugăm să depuneți proiecte care să vă putem ajuta. Ajutorul este pentru retehnologizare. Vorbiți cu consultanții vă rog să depună proiecte bune pentru că noi vrem să cheltuim toți banii și să îi acordăm pentru sectorul agricol”, a anunțat secretarul de stat în MIPE, Csilla Hegedüs.

Și Ministrul Agriculturii, Petre Daea a fost prezent la eveniment, acolo unde a făcut mai multe declarații. Acesta a anunțat și alte două instrumente de finanțare pentru fermieri, RURAL INVEST și AGRO IMM INVEST. Aceste două mari programe primesc garanții prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

„Avem aici secretarul de stat de la MITE – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ministerul cu care eu lucrez excepțional și în fiecare săptămână domnul ministrul Marcel Boloș participă la discuții cu noi, prin echipa sa de specialiști și evident a noastră, punem la punct programele pe care să le transmitem la Comisia Europeană în așa fel încât să luăm cât mai mulți bani pentru agricultura țării. Știți foarte bine că avem cele două instrumente de finanțare RURAL INVEST și AGRO IMM INVEST care sunt extraordinar de importante, cu sume mari, care deschid practic drumul liber spre credite la bancă, fără costuri”, a spus Petre Daea.

Mai mult, Axa 4.1.1. BIS – „Investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență” va pune la dispoziția IMM-urilor granturi pentru investiții destinate retehnologizării.

Sumele de bani alocate vor fi oferite fermierilor sub formă de ajutor de stat regional, cu o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în exercițiul financiar 2022. Mai mult, cofinanțarea proprie a beneficiarilor se asigură în procent de 30% – 60% pentru întreprinderi mijlocii, respectiv 25%-50% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în funcție de regiuni.

Cei care doresc să beneficieze de sume au putut să se înscrie în aplicația IMMRECOVER cu pregătirea documentelor începând cu data de 28 septembrie 2022, dată la care a început perioada de preînscriere. Lansarea apelului de proiecte și depunerea propunerilor de proiecte în aplicația informatică IMMRECOVER a fost anunțată oficial în cadrul târgului Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022  pe 25 octombrie, mai anunță sursa citată.

Ai mai putea citi: Din cauza crizei, actualul Guvern reduce din cheltuieli. Ce se va întâmpla cu salariile, în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult