- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începe proiectarea secțiunii de 30 de km drum dintre Leghin-Târgu Neamț. „Moldova nu și-a pierdut speranța că autostrada A8 va deveni realitate”

22 Jan, 16:25 • Adrian Popovici
Sorin Grindeanu, a anunţat că de pe 1 februarie începe proiectarea Secţiunii 3 de pe autostrada A8, Leghin-Târgu Neamţ, care are 29,9 kilometri, şi va fi urmată de construcţia propriu-zisă care va avea o durată de 24 de luni. Valoarea contractului este de 1,56 miliarde de lei fără TVA, bani proveniţi din PNRR.
Începe proiectarea secțiunii de 30 de km drum dintre Leghin-Târgu Neamț. „Moldova nu și-a pierdut speranța că autostrada A8 va deveni realitate”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunţat că de pe 1 februarie va începe faza de proiectare a Secţiunii 3 de pe autostrada A8, Autostrada Tg Mureș – Tg Neamț, tronsonul dintre Leghin-Târgu Neamţ. Această porțiune are aproape 30 de kilometri, şi, conform contractului, după proiectare, va urma faza de construcţie propriu-zisă și care ar trebui să dureze 24 de luni. News.ro transmite că valoarea contractului se ridică la 1,56 miliarde de lei fără TVA, finanțarea acestui proiect fiind realizată prin programul PNRR.

Anunțul legat de începerea activității de proiectare, urmată de faza de construcție, pentru această secțiune din autostrada A8 a fost făcut chiar de Sorin Grindeanu. Ministrul a făcut o postare pe pagina sa de Facebook prin care a explicat faptul că faza legată de proiectare ar urma să înceapă odată cu prima zi din februarie.

„Această etapă va dura 6 luni şi va fi urmată de construcţia propriu-zisă care va avea o durată de 24 de luni, potrivit Ordinului de Începere emis de CNAIR. Constructorul român are la dispoziţie 1,56 miliarde de lei (fără TVA) – sumă asigurată prin PNRR – pentru a finaliza lucrările şi pentru a da în circulaţie cei 29,9 km, prevăzuţi în contract, până la sfârşitul anului 2026”, a explicat Sorin Grindeanu lucrările care urmează să fie efectuate pentru această secțiune din autostrada A8.

 

„Moldova nu și-a pierdut speranța că autostrada A8 va deveni, în sfârșit, realitate”, a comentat un internaut la postarea ministrului.

Te-ar putea interesa și: Autostrada Unirii (A8): Curtea de Apel București a conexat contestația Strabag la dosarul Nurol. Pronunțarea deciziei este programată pentru 25 ianuarie 2024

Cum au evoluat lucrările la autrostrada A8?

Înainte ca lucrările de proiectare și construcția efectivă să aibă loc pe tronsonul 3 de pe autrostrada A8, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat în octombrie 2023 că a pus în dezbatere un proiect de Hotărâre de Guvern pentru realizarea exproprierilor de teren necesare acestui proiect. După mai bine de o lună, actul normativ a primit aprobările necesare și a fost publicat în Monitorul Oficial.

Autostrada A8
Autostrada A8

„Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Autrostrada A8 Târgu Mureș-Târgu-Neamț – secțiunea III Leghin-Târgu-Neamț, km 181+195 (89+000)-km 211+107 (118+912)“, conform variantei finale a studiului de fezabilitate prevăzut în anexa nr. 1.

 Se aprobă declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Târgu Mureș-Târgu-Neamț – secțiunea III: Leghin-Târgu-Neamț, km 181+195 (89+000)-km 211+107 (118+912)“, expropriator fiind statul român reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A”, se arată în documentul prin care erau hotărâte exproprierile pentru acest segment de pe autostrada A8.

Citește și: Autostrada Unirii (A8): constructorii au depus 94 de clarificări la contractul CNAIR pentru podul de la Ungheni. Termenul de execuție de 18 luni nu va fi prelungit