- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începutul de weekend aduce vești bune pentru România! Agenția de rating Fitch revizuiește perspectiva la țară de la negativă la stabilă

25 Mar, 09:14 • Constantin Cristina
Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României și a revizuit perspectiva de țară de la negativă la stabilă. Ce decizie a luat Ministerul Finanțelor?
Începutul de weekend aduce vești bune pentru România! Agenția de rating Fitch revizuiește perspectiva la țară de la negativă la stabilă

Agenția americană de rating Fitch vine cu vești bune. A îmbunătățit perspectiva de rating de țară pentru România de la negativ la stabil. România nu a mai primit o modificare pozitivă din partea agenției din anul 2020, potrivit MF.

Citește și: Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă: Dacă Europa intră în recesiune, România va fi afectată: În acest moment „importăm inflație”

„Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 24 martie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de aceasta agenţie din aprilie 2020”, a transmis Ministerul Finanţelor.

Fitch îmbunătățește rating-ul României

Ministerul Finanțelor a anunțat că decizia este determinată de stabilizarea datoriei publice și implementarea unor politici pentru a asigura o consolidare fiscală graduală. S-a luat în calcul și reducerea riscurilor în ceea ce privește războiul din Ucraina și o criză energetică.

„Decizia Fitch Ratings reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a agendei Guvernului României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmarea că măsurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi extrem de aşteptate de către toţi partenerii noştri externi. Totodată, trebuie remarcate şi estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Fitch a precizat că România merită această modificare pozitivă, dând dovadă de reziliență economică încă de anul trecut, dar și stabilitate politică. Situația războiului din Ucraina și criza energetică a fost abordată într-un mod corect, a transmis MF.

Fitch, modificare pozitivă pentru România
Fitch, modificare pozitivă pentru România

România va avea o creștere economică de 2,3%

Agenția menționează faptul că dacă România rămâne stabilă, aceasta va avea parte de o creștere economică anul acesta de 2,3%, respectiv 3% în 2024. Însă trebuie să îndeplinească anumite condiții, în care va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt stabilizarea fermă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu şi reducerea deficitului fiscal, ca urmare a implementării eficiente a strategiei fiscale a guvernului, precum şi reducerea riscurilor referitoare la finanţarea externă prin îmbunătăţirea structurală a poziţiei deficitului de cont curent ce ar duce la o scădere a îndatorării externe şi/sau la îmbunătăţirea rezervelor externe”, a declarat Ministerul Finanţelor.

Alte articole: Tranzacția dintre Enel România și PPC se apropie de final. Achiziție de 1.3 miliarde de euro