- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Închirierea locuințelor în clădiri cu risc mare la cutremur vor fi interzise de Guvern

23 Feb, 16:29 • Gorgorin iulia
Guvernul a luat măsuri după cutremurele care au avut loc în ultima perioadă, în condițiile în care România este o țară expusă la cutremure puternice. Astfel, autoritățile vor interzice închirierea locuințelor din clădirile cu risc seismic I.
Închirierea locuințelor în clădiri cu risc mare la cutremur vor fi interzise de Guvern

Închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic I (RsI) va fi interzisă, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente, prevede un proiect de lege pregătit de Guvern în urma recentelor cutremure din România, analizat de Profit.ro.

Citiți și: Elevii sunt mutați din școlile cu risc seismic! Ministerul Educației trebuie să găsească noile locații în care mii de copii din țară vor învăța

Fără chiriași în clădirile care fac parte din categoria celor cu risc I la cutremur

risc
risc

Guvernul României a adoptat anul trecut un proiect de lege care conține măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Printre aceste  prevederi a fost inclusă și interdicția proprietarilor de a închiria locuințe aflate în blocurile sau casele incluse în clasa I de risc seismic.

Aceste reguli care au determinat evacuarea forțată a firmelor care ocupau spații la parterul blocurilor cu risc seismic, ulterior fiind admis un eșec.

Acum, conform proiectului, se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, după cum urmează:

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.

” Prin ”aglomerări de persoane” proiectul prevede ”prezența simultană a cel puțin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp”. Proiectul prevede că toate contractele de închiriere din aceste clădiri aflate în derulare rămân în vigoare până la expirarea termenelor contractuale.

Interdicțiile se vor aplica începând cu data intrării în vigoare a noii legi, care trebuie aprobată de Guvern, iar apoi de către Parlament și, ulterior, promulgată de șeful statului.

Guvernul susține că instituirea acestor interdicții se face cu respectarea condițiilor impuse de art. 53 din Constituția României privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale.

”Restrângerile se fac prin lege, acestea se impun într-o societate democratică, operează pentru apărarea drepturilor fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, sunt proporționale cu cauza care a determinat instituirea acestora și nu afectează substanța dreptului de proprietate. Astfel, este fără putință de tăgadă că protecția vieții și integrității fizice a persoanelor se impune într-o societate democratică, concluzie care se desprinde din însăși natura fundamentală a acestora. Mai mult, garantarea acestor drepturi este esențială într-o societate democratică, statul fiind obligat să ia toate măsurile sociale și legislative pentru a asigura o garanție efectivă a drepturilor la viață și la integritate fizică,  nu o simplă recunoaștere formală. În contextul actual, opinăm că neinstituirea unor interdicții clare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI ar reprezenta o atitudine pasivă a statului, cu consecința expunerii la risc a vieții și integrității populației.  Interdicțiile sunt proporționale cu cauza care a determinat instituirea lor, prin faptul că limitează doar temporar dreptul de proprietate, atât timp cât pericolul (cauza instituirii lor) este iminent, interdicția încetând după recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”, au transmis reprezentanții din Guvern.

Citiți și: Banca Mondială dă alerta! România este una dintre cele mai expuse țări în fața unui cutremur istoric. „O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație se află în zone cu un risc seismic ridicat”