- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii sunt mutați din școlile cu risc seismic! Ministerul Educației trebuie să găsească noile locații în care mii de copii din țară vor învăța

22 Feb, 19:55 • Lupu Alexandra
Mii de elevi sunt mutați din clădirile cu risc seismic, care s-ar putea prăbuși încă de la primul cutremur. Iată unde vor învăța aceștia.
Elevii sunt mutați din școlile cu risc seismic! Ministerul Educației trebuie să găsească noile locații în care mii de copii din țară vor învăța

Ministerul Educației a anunțat că, în întreaga țară, există multe instituții de învățământ care s-ar putea prăbuși încă de la primul cutremur. Din acest motiv, mii de copii vor fi mutați, citează antena3.ro.

39 de clădiri se încadrează în clasa I de risc seismic, conform informațiilor publicate de Ministerul Educației. 21 dintre ele sunt folosite la ora actuală, atât pentru laboratoare și săli de clasă, cât și pentru cămine, săli de sport, spații destinate profesorilor, printre multe altele. Reprezentanții au confirmat că au solicitat inspectoratelor școlare să găsească soluțiile necesare pentru această situație.

Ministerul Educației solicită relocarea elevilor

Primele informații ne arată că a început relocarea elevilor care învățau în instituțiile care se puteau prăbuși încă de la primul cutremur. Raportul pus pe masa Guvernului arată că există 39 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.

Valul de cutremure din Oltenia este cel care a determinat reprezentanții să ia atitudine și să prioritizeze consolidarea și reabilitarea clădirilor care puteau pune viața elevilor în pericol, în cazul unui seism. Din datele prezentate până la ora actuală, știm că 40 elevi de la școala primară din județul Prahova, din Dâmbu, vor fi mutați la o grădiniță din Băicoi, pentru a-și desfășura în continuare activitățile.

„Vreau să precizez că această școală nu se va închide, doar va fi o relocare temporară pe perioada lucrărilor de consolidare”, menționează primarul din Băicoi.

Peste 400 elevi care învață la Liceul de Arte din Brăila trebuie să fie mutați într-o altă clădire, până la terminarea lucrărilor de reabilitare. Directorul instituției a confirmat că relocarea a început, astfel, trei clase sunt deja la un centru comunitar, iar pentru restul se caută soluții.

Citește și: Ministerul Educației, anunț de ultimă oră! La primul cutremur, școlile care funcționează în clădirile cu risc seismic s-ar putea prăbuși

Ministerul Educației
Ministerul Educației

„Primăria așteaptă de la conducerea liceului un proiect pentru a aproba în Consiliul Local indicatorii tehnico-economici pe baza devizelor întocmite de o societate autorizată și abia după ce liceul va prezenta proiectul respectiv vom putea acorda finanțarea. Banii se acordă în baza unor documente, nu doar în baza unor cereri”, declară primarul din Brăila, Dragomir Marian.

Ministerul Educației și primarii trebuie să identifice până vineri spațiile în care mii de copii din întreaga țară vor fi mutați, în așa fel încât activitatea școlară să nu fie întreruptă, iar viața lor să nu mai fie pusă în pericol. În același timp, Ligia Deca a susținut că reabilitarea este responsabilitatea proprietarilor clădirilor.

„Din punctul meu de vedere, responsabilitatea pentru consolidare a clădirilor stă la proprietarii clădirilor. Nu cred că este normal ca părinții să își asume pe propria răspundere să ducă cu copii într-o clădire cu risc seismic”, spune ministrul Educației.

Vezi și: Calendarul de înscriere în învățământul primar a fost aprobat! Ministerul Educației a anunțat perioada în care se depun cererile de înscriere