- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil. Motivul pentru care un român a primit amendă 7.500 de lei pentru 20 de legături de ridichi

03 Apr, 09:34 • Bumbeneci Diana
Un român a primit o amendă ieșită din comun. Pentru 20 de legături de ridichi, acesta a primit 7.500 de lei amendă.
Incredibil. Motivul pentru care un român a primit amendă 7.500 de lei pentru 20 de legături de ridichi

Amenzi record pentru câteva legături de ridichi. Un fermier din Bacău a primit o amendă în valoare de 7.500 de lei de la doi funcţionari ai Direcţiei Agricole pentru 20 de legături de ridichi.

7.500 de lei amendă pentru câteva legături de ridichi

Valentin Ivancea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, a povestit întâmplarea într-o postare pe pagina sa personală de Facebook. Acesta a oferit detalii despre cei doi funcţionari care l-au amendat pe fermier că sunt „o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității”.

„Ori de câte ori timpul mi-o permite, merg la piață pentru a cumpăra legume de la agricultori locali, așa cum este Costel – un mic producător din comuna Itești, recunoscut pentru calitatea roșiilor pe care le cultivă și pentru murăturile după rețetă tradițională pe care le pregătește pentru a le comercializa, mai apoi, la Piața Centrală. M-a impresionat povestea acestui agricultor, care trăiește exclusiv din muncitul pământului și vânzarea roadelor la piață: cu mic cu mare, toată familia sa e implicată în această activitate, fiecare știindu-și foarte bine locul și menirea.

Ca mulți alți mici producători & agricultori din comunele învecinate, care vin în Bacău să vândă roadele muncii lor și să câștige un ban cinstit, Costel a avut de înfruntat atât practicile scandaloase ale celor care conduc Piața Centrală, cât – mai ales – reaua-credință a doi funcționari de la Direcția Agricolă care i-au aplicat, în 2022, o amendă record, de 7500 de lei, pentru că avea pe tarabă 20 legături de ridichi. Ați citit bine, nu este o glumă: 7500 lei pentru 20 de legături de ridichi”, scrie pe Facebook Valentin Ivancea.

Ai mai putea citi: Ridichile roșii, pericol pentru sănătate? Medicii trag un nou semnal de alarmă

legături de ridichi Sursa foto: Facebook | Valentin Ivancea
legături de ridichi Sursa foto: Facebook | Valentin Ivancea

Preşedintele CJ Bacău i-a criticat pe cei doi funcţionari care au aplicat amenda.

„Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității, funcționari anonimi care se ascund după un proces-verbal de contravenție și trăiesc – bine mersi – într-o lume a lor, nu în realitatea celor care chiar muncesc pe brânci pentru a-și câștiga existența, care își plătesc dările la stat până la ultimul leu, iar de pe urma lor trăiesc mulți alți lucrători-zilieri cu precădere în perioada muncilor agricole.

Este dezgustător modul în care tocmai cei care ar trebui să fie un sprijin pentru micii producători agricoli sunt, de fapt, cei care îi îngroapă și-i falimentează cu nonșalanța proprie bugetarului care nu răspunde niciodată pentru acțiunile sale incorecte, dincolo de litera și spiritul legii.

Mă bucur că instanța de judecată i-a dat câștig de cauză lui Costel și a desființat amenda enormă pe care acesta a primit-o, iar o nedreptate revoltătoare a fost – în cele din urmă – îndreptată. Practicile despre care am auzit vorbindu-se la Piața Centrală îmi confirmă că acest loc, care ar trebui să fie un spațiu comercial în care să se regăsească producătorii agricoli din jurul Bacăului, e confiscat de un veritabil clan care tratează piața ca pe propria afacere, nu ca pe un obiectiv public al municipiului Bacău, care ar trebui să producă venituri considerabile la bugetul local. Totul, sub privirile îngăduitoare ale conducerii Primăriei Bacău, în subordinea căreia se află administrația piețelor”, a mai scris Valentin Ivancea.

Vezi și: Meteo de Florii și Paște 2023. ANM anunță cum va fi vremea până pe 1 mai

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult